Ülkemizde Folklor ağırlıklı içeriğe sahip olan dergilerin sayısı birkaçı geçmiyor. Onlardan biri Ankara’da on yıldan beri iki ayda bir yayınlanan: Kültür Çağlayanı “Eğitim, Kültür, Sanat, Edebiyat ve Halk Bilimi Dergisi.  

Sahipliğini halk bilimi araştırmacısı, yazar, şair (Prof. Dr.) Hayrettin İvgin yapıyor. İki yıl öncesine kadar rahmetli Erhan İvgin yönetiyordu. Onun bayrağı dalgalanmayı, çağlayanı çağlamayı sürdürüyor. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğünü Sinem  İvgin, Genel Yayın Müdürlüğü’nü  eğitimci şair, yazar arkadaşımız  Osman Baş, Sanat Sorumluluğunu Coşkun Mutlu, reklam sorumluluğunu da  Ayşe İkiz üstlenmiş. Bana da birbirinden değerli yazar ve araştırmacıların arasında yayın kurulu üyeliği lütfetmişler. Bir imece ekibi.

Derginin onuncu yılına ilişkin, 57, 58, 59. sayılarını toplu olarak okuma fırsatını buldum. Anlamlı ve yararlı araştırmalar, kültür sanat haberleri, kitap tanıtımları ve şiirler içinde bir çok dostumun, arkadaşımın, hocamın imzalarını görmekle, yitik bulma sevinci yaşadım. Size bu sayıların içeriklerinden söz edeceğim:

57. Sayıda Prof. Dr. Saim Sakaoğlu'nun, "Bilim Toplantılarından Hatıralar” başlığı altında dizi yazısı başlamış. Değerli hocaların hocası, ilk yazısında "Ercişli Emrah Avrupa’da” konusunu işlemiş. Diğer Hocaların Hocası Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, kavim adları ile destanların ilgisini incelemiş. Dr. Yaşar Kalafat'ın "Türkiyat içerikli Metafizik-Entelijans Bağlantılarına Dair" başlıklı yazısı  ile Nail Tan’ın Aşık Veysel'e ilişkin yazısı, Yahya Aksoy'un "Yörükler" başlıklı yazısı, Necdet Bayraktaroğlu’nun "Vatan Sevgisi” konulu yazısı okunmalı. Yine bu sayıda Çorum'dan Hasan Korkmaz’ın Halk Şairi Mustafa Aygün'le yaptığı bir söyleşi, İbrahim Gösterir’in "Çorum Yöresi Halk Takviminde Mevsimler-Aylar" konulu yazısı, Çorumlu yazar ve şair Can Yoksul'un yazısı sizlere ilginç gelebilir. Muzaffer Gündoğar Can Yoksul'un bir kitabını tanıtmış. Celal Necati Üçyıldız, Hayrettin İvgin’in Manas kitabını tanıtmış. Osman Baş'ın "Dede Baba", Songül Dündar'ın "Bayramlar ve Toplum Hafızaası", Baki EvkaraIı'nın "Çocukluk Hayali" adlarını taşıyan denemelerini 57. Sayının artı değerleri olmuş. Şiirler altında Cemal Karsavran, Abdülmecit Erdoğan, Riskül izatova (Kırgız Şair), Nursen Özdoğan Kurban, Ayhan Nasuhbeyoğlu, M. Güner Demiray, Haydar Şahinbaş, Hüseyin Ünlü, Aşık Dudahi (Murat Güvendik), Yusuf Çakır, Ferhat Nitin, Nergiz Yenisoy, Havva Coşkun Yeğin, Kenan Çarboğa, Selahattin Aydemir, Kerim Özbekler gibi imzalara rastlıyorsunuz.

58. Sayı da Prof. Dr. Saim Sakaoğlu "Bilim Toplantılarından Hatıralar" dizisini devam ediyor. Dr. Mehmet Yardımcı Hüdai konusunu işlemiş. Nail Tan, bizi Kastamonu’ya götürmüş.  İsmet Bora Binatlı; Hayrettin ivgin'le ilgili olarak Şair Gülaye Şınıklı'nın kaleme aldığı Bakü'de yayımlanan "O Biriler Kimisen" adlı kitabı tanıtmış. Yahya Aksoy'un yazınısın başlığı "Denge" Necdet Bayraktar’ın ki  "Doğruluk ve Dürüstlük," olmuş. Kazım Üçok, Çayıralan 11. Bal Festivali'ni,  Cahit Türkoğlu ise Murat Gülsoy'un "Gölgeler Hayaller Şehrinde" adlı kitabını anlatmışlar.  

Osman Baş, Can Yoksul, İbrahim Gösterir, Onur Sancak, Songül Dündar, Kerem Yılmaz diğer yazarlar arasında bulunuyor. Şairler arasında şunlar var: Nursen Özdoğan Kurban, Aşık Dudahi (Murat Güvendik), Aşık Ali Temuroğlu, Nergis Yenisoy, Hasan Korkmaz, Mehmet Artem  Aykut, İsmail Bayar, Gökhan Aynacı, Kerem Yılmaz, Ferhat Nitin, M. Güner Demiray.

Kültür Çağlayanı’nın, 59. Sayısı aramızdan ayrılışının ikinci yıldönümü olan Erhan İvgin’i hatırlatıyor. Hüzünleniyor, dualarımızı Allah’a arz ediyoruz. Konuya ilişkin Abdülkadir Güler'in şiirini ve yazısını okuyoruz. Prof. Dr. Sami Sakaoğlu'nun yazısında, Abdullah Satoğlu ile Hollanda anıları var.

Prof. Dr. Elçin lskenderzade, Yahya Aksoy, Muzaffer Gündoğar, ilkay Coşkun, Osman Baş yazılarıyla dergiye zenginlik katmışlar. Hayrettin İvgin'e Kırgızistan Isık-Göl Enstitüsü'nce verilen onursal profesörlük haberini Ayşe İkiz'den öğreniyoruz. Söngül Dündar, Murat Gökhan Gökdemir, Güranı Doğan, Nursen Özdoğan Kurban imzalarını deneme ve öykü yazıları altında görüyoruz. Hayrettin İvgin Mehmet Özbek’i, Nail Tan "Tiridine Bandım" türküsünü,  Oğuzhan Yetişti Mahzuni Şerif’i, Ülkü Önal manileri, Dr. Mehmet Yardımcı ise aşıklık geleneğini anlatmışlar. 59. Sayının şairleri şunlar: Hasan Korkmaz, Can Yoksul, Abdülkadir Güler, Elife Ergan (Elifçi), İmdat Gönülal, Bekir Sami Ünsal, Selahattin Aydemir, Baki Evkaralı, Ali Temuroğlu, Ayhan Nasuhbeyoğlu, Mehmet Nuri Parmaksız, Cemal Karsavran, Haydar Şahinbay ...

Kültür Çağlayanı Dergisi’nin yönetim adresi şöyle: Konur Sokak No 66/7 Kızılay Ankara. 0 312 425 93 53 numaralı telefondan abonelik ve vs bilgiler alabilirsiniz.