Bugün 1 Nisan şakalarından söz edeceğim. Varsın kökeni bizden olmasın. "Bir tatlı tebessüm" bırakacaksa, kapımız da vuslatımız da açık olsun. "Bugün 1 Nisan / Neşe doluyor insan" diyelim. 

1 Nisan'ın nasıl ortaya çıktığına ilişkin türlü söylentiler var. 

Bir söylentiye göre, eski Romalılar'ın Hilarya, Hintliler'in ise Huli festivallerinde yapılırmış bu şakalaşmalar.  1564 yılında Fransa'da Gregoryan Takvimi'nin yürürlüğe girmesiyle yılbaşı 1 Nisan'dan 1 Ocak'a alınmış. Bundan habersiz olanlarla yani 1 Nisan'ı yılbaşı sananlarla alay etmek için yapılan şakalar, aldatmaca hediyeler zamanla gelenek haline gelmiş. 1 Nisan'ı yılbaşı sananlara "Nisan Balığı" adı verilmiş. Çünkü nisan ayında güneş balık burcundan çıkmaktaymış.  Bu gelenek, 18. Yüzyıl'da İngiltere ve İskoçya'ya, oradan da Amerika'ya yayılmış. 

Aman dikkat! "Nisan Balığı" olmak istemiyorsanız dikkat edin. Günün her anında, dostlarınızın, iş arkadaşlarınızın, eşinizin ya da ailenizin şakası ile karşılaşabilirsiniz. 

1 Nisan şakaları uzun zamandan beri ülkemizde de yapılmakta. "Bugün bir nisan / şaka yapıyor insan" diye okul şarkılarında yer almış. Hepimizin özellikle okul yıllarında 1 Nisan'la ilgili anıları vardır. 

Kuşkusuz bu yıl da 1 Nisan haberlerini öğrenip güleceğiz. Elbette şaka var, eşşek şakası var. Bir eşşek şakası örneği:

Küçük çocuk, anne, baba ve kardeşlerinin bir arada olduğu sırada ağlayarak salona girmiş: " Baba, dedem üst katta kendini asmış!" Herkes büyük bir telaşla yukarı çıkmış ve bir şey bulamamışlar! Çocuk sırıtarak yanlarına gelmiş: 

" 1 Nisan 1 Nisan, şaka yaptım dedem üst katta değil, alt katta asılı"

En iyisi siz şakadan değil, eşek şakasından kaçının.  Erdal Alga gibi, sevginizi anlatmak için 1 Nisan'dan yararlanın:

"Kalemini aldım senin  / Nisan 1  / Yazmak için  / En güzel sevdasını kalbimin. 
Silgini aldım senin / Nisan 1  / Silmek için  / Bütün dertlerini kalbinin. 
Umudumu aldın benim  / Nisan 1'dir umarım  /  Ve umarım bir şakadır  / Aşkların yok oluşu. 
Aklımı aldın benim / Nisan 1'dir umarım  / Ve umarım bir şakadır  / Kalplerin susuşu. 
Hayatımı çaldın benim / Çocukluğum uzak  / Gençliğim yabancı  / Nisan artık hep 1'e uğramadan 2. 
Seni seviyorum / Nisan 1  / Beni seviyorsun"

Dünyanın dört bir yanında yapılan bir birinden ilginç 1 Nisan şakaları var:  

Japon Asahi Şimbun gazetesi, bir müjde vermiş ve politikacılara "gerçeği söyleten" makine icat edildiğini yazmış. 

BBC Radyosu, dinleyicilerine yaptığı şakada, ABD'de 'mucizevi tavuklar' yetiştirildiğini, bu hayvanların hem yumurta hem de süt verdiğini iddia etmiş.
Portekiz'de yayın yapan Radyo Paris, İran milli futbol takımının Dünya Kupası'na gitmekten vazgeçtiğini, bu yüzden FIFA'nın Portekiz milli takımını dünya kupasına seçtiğini duyurmuş!

Danimarka'da Extra Bladet gazetesi, rahibelerin giydiği giysilerin "erotik" hale getirilmesinin kararlaştırıldığını, bunun da din dünyasında "devrim" sayılacağını belirtmiş. 

Türkiye'de Anadolu Ajansı ve TRT'nin haberine göre, seçimlerden sonra Erdoğan, Kılıçtarnoğlu ve Bahçeli bir araya gelmiş, tokalaşmış, öpüşmüş, koklaşmış, bir birleri ile sarmaş dolaş olduktan sonra, seçim sürecinde karşılıklı söylediklerinin şaka olduğunu açıklamışlar. Aileleriyle, çoluk çocuklarıyla birlikte tatile çıkacaklarını söylemişler. 

Desem ki, bir rüzgar esmiş de, birkaç yüzyıl önce, Papa'nın bütün Hıristiyan dünyasını kiliselerde toplayıp; "Tanrım, bizi Kuyruklu Yıldız afetinden ve Türklerden koru!" diye duaya çağırdığı günleri, Avrupa Birliği üyelerinin hafızalarından silmiş süpürmüş. 

Desem ki, Türk'e karşı, artık kiliseden kaynaklanan bir kin yokmuş. Tanrı'nın bütün kitaplarında, kullarına sevgiyi, kardeşliği, birlik ve beraberliği önerdiği nisan yağmurları gibi bereket bereket kilise adamlarının başlarına yağmış, yüreklerindeki kin arınmış, durulaşmış. 

Yine "İşte onun için Türkiye AB'ye kırmızı dipli mumla ..." desem biliyorum "Yo bu kadarı da olmaz. Bir Nisan şakasının da bir sınırı var" diyeceksiniz. Ama niçin olmasın? Nice alık  kavağa çıkar da, bir nisan balığı çıkmasın.?

Elbette bunların 1 Nisan şakası olduğu açıklanmış. Yarın ilginç 1 Nisan şakalarından örnekler vermeyi sürdüreceğim.