Dünyayla birlikte ülkemizi saran kara korona salgını içimizdeki gülme duyusunu da silip süpürdü. “Bugün 1 Nisan, Neşe Doluyor İnsan” demek içimizden gelmiyor. Ancak, yine de kendimizi zorlayalım. Yanak ve göz kaslarımızın donup kalmasına izin vermeyelim.

Desem ki, bir rüzgâr esmiş de birkaç yüzyıl önce, Papa’nın bütün Hıristiyan dünyasını kiliselerde toplayıp; “Tanrım, bizi Kuyruklu Yıldız âfetinden ve Türklerden koru!” diye duaya çağırdığı günleri, Avrupa Birliği üyelerinin hafızalarından silmiş süpürmüş.

Desem ki, Türk’e karşı, artık kiliseden kaynaklanan bir kin yokmuş. Tanrı’nın bütün kitaplarında, kullarına sevgiyi, kardeşliği, birlik ve beraberliği önerdiği nisan yağmurları gibi bereket bereket kilise adamlarının başlarına yağmış, yüreklerindeki kin arınmış, durulaşmış.

Yine “İşte onun için Türkiye AB’ye kırmızı dipli mumla ...” desem biliyorum “Yo bu kadarı da olmaz. Bir Nisan şakasının da bir sınırı var” diyeceksiniz. Ama niçin olmasın? Nice alık kavağa çıkar da, bir nisan balığı çıkmasın.?

Bugün 1 Nisan şakalarından söz edeceğim. Varsın kökeni bizden olmasın. “Bir tatlı tebessüm” bırakacaksa, kapımız da vuslatımız da açık olsun.

1 Nisan’ın nasıl ortaya çıktığına ilişkin türlü söylentiler var.

Bir söylentiye göre, eski Romalılar’ın Hilarya, Hintliler’in ise Huli festivallerinde yapılırmış bu şakalaşmalar.  1564 yılında Fransa’da Gregoryan Takvimi'nin yürürlüğe girmesiyle yılbaşı 1 Nisan'dan 1 Ocak'a alınmış. Bundan habersiz olanlarla yani 1 Nisan’ı yılbaşı sananlarla alay etmek için yapılan şakalar, aldatmaca hediyeler zamanla gelenek haline gelmiş. 1 Nisan’ı yılbaşı sananlara “Nisan Balığı” adı verilmiş. Çünkü nisan ayında güneş balık burcundan çıkmaktaymış.  Bu gelenek, 18. Yüzyıl’da İngiltere ve İskoçya’ya, oradan da Amerika’ya yayılmış.

Aman dikkat! “Nisan Balığı” olmak istemiyorsanız dikkat edin. Günün her anında, dostlarınızın, iş arkadaşlarınızın, eşinizin ya da ailenizin şakası ile karşılaşabilirsiniz.

1 Nisan şakaları uzun zamandan beri ülkemizde de yapılmakta. “Bugün bir nisan / şaka yapıyor insan” diye okul şarkılarında yer almış. Hepimizin özellikle okul yıllarında 1 Nisan’la ilgili anıları vardır. Kimi zaman öğretmenler öğrencileri Nisan Balığı yerine koymuşlar, kimi zaman da öğrenciler öğretmenlerine karşı denemişlerdir.

Kuşkusuz bu yıl da 1 Nisan haberlerini öğrenip güleceğiz? Ama geçtiğimiz yıllardan iki haberi hatırlıyoruz:

 Samsun’un Havza ilçesinde, biri, yerel radyonun canlı yayınına bağlanarak, “Kunduz ormanlarından yüzlerce fil size doğru geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar” demiş.. Radyonun sunucusu olayın şaka olduğunu anlamış ama, yaklaşık yirmi  kişi, radyoyu telefonla arayarak panik içinde bilgi almaya çalışmış. Bir süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, “Nisan 1 şakası yaptım” demiş.

Elbette şaka var, eşşek şakası var. Bir eşşek şakası örneği daha:

Küçük çocuk, anne, baba ve kardeşlerinin bir arada olduğu sırada ağlayarak salona girmiş: " Baba, dedem üst katta kendini asmış!" Herkes büyük bir telaşla yukarı çıkmış ve birşey bulamamışlar! Çocuk sırıtarak yanlarına gelmiş:

" 1 Nisan 1 Nisan, şaka yaptım dedem üst katta değil, alt katta asılı"

En iyisi siz şakadan değil, eşşek şakasından kaçının. 

 “Perihan Abla” dizisinde Şakir’e yapılan şakayı anımsayın ve şarkısını mırıldanın:

“Nisan bir, nisan bir / Nasıl aldandın Şakir”

 Dünyanın dört bir yanında yapılan bir birinden ilginç 1 Nisan şakaları var: 

Japon Asahi Şimbun gazetesi, 1998 yılında bir müjde vermiş ve politikacılara “gerçeği söyleten” makine icat edildiğini yazmış.

Avusturya Haber Ajansı APA’nın 1 Nisan haberinde, Avrupa Yumurta Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilim adamlarının, tavuklardaki “yuvarlak geni”ni manipüle ettikleri belirtilmiş. DNA’ları mutasyona uğratılan tavukların, eşit kenarlı yumurtalar yumurtladığı kaydedilen habere göre, tavuklar köşeli yumurtaları hemen benimsediği ama tek sorunun tavukların yumurtlarken yaralanacağı olduğu eklenmiş.

BBC Radyosu, dinleyicilerine yaptığı şakada, ABD'de 'mucizevi tavuklar' yetiştirildiğini, bu hayvanların hem yumurta hem de süt verdiğini iddia etmiş.

Portekiz'de yayın yapan Radyo Paris, İran milli futbol takımının Dünya Kupası'na gitmekten vazgeçtiğini, bu yüzden FIFA'nın Portekiz milli takımını dünya kupasına seçtiğini duyurmuş!

Danimarka’da Extra Bladet gazetesi, rahibelerin giydiği giysilerin “erotik” hale getirilmesinin kararlaştırıldığını, bunun da din dünyasında “devrim” sayılacağını belirtmiş.

Elbette bunların 1 Nisan şakası olduğu açıklanmış.

Şimdi deşem ki, koronavirüz açıklama yapmış: “Körpeler dururken 65 üstü kartoloşları ne yapayım,” demiş. Onun içzin sokağa çıkma yasağı kalkmış.  Biliyorum. Ağzınızı yayıp, dilinizi damağınızın üzerine bastırarak “add di canım sen de. Yemezler, bugün 1 Nisan” diyeceksiniz.