Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile AVM'lerin açılışı öncesi bir konuşma yapmıştık. Hoca o dönem bize "Eğer AVM'ler açılırsa vakalarda patlama olur" demişti.

Şimdi de okulların açılışı ile ilgili aynı uyarıları yapıyor. Vaka sayılarındaki artışa dikkat çekiyor.

Koronavirüs konusunda yapılan açıklamalara Bilim Kurulu'nun uyarılarına ve Ceyhan hocanın söylediklerini önem veriyoruz. Milletçe bu beladan kurtulabilmemiz için yapılan uyarıları da ciddiye almak ve uygulamak durumundayız.

Prof. Ceyhan şimdi virüs konusunda yeni açıklamalar yaptı ve "Bu virüs çok mutasyona uğruyor. Önümüzdeki sonbahar ve kış ayları bu nedenle çok önemli ve zor geçeceğe benziyor" diyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona virüsünün çok sık mutasyona uğradığını ama bunun henüz virüsün davranışını değiştirecek şekilde olmadığını açıkladı. "Her an olabilir, bekliyoruz" şeklinde konuşan Ceyhan, eğer mutasyon beklenen yönde gerçekleşmezse önümüzdeki sonbaharı ve kışı da salgınla uğraşarak geçireceğimizi söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona virüsünde beklenen mutasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Salgının sona ermesi için toplumsal bağışıklığın sağlanması yönünde beklentilerinin olmadığını, bu vaka sayılarıyla toplumsal bağışıklığın ancak 11 yılda gelişeceğini belirten Prof. Dr. Ceyhan'ın açıklamaları özetle şöyle

"Salgının bitmesi için ikinci olasılık aşı. Belki birkaç aşı çıkabilir; ancak salgını durduracak olan bütün dünyanın aşılanması. Bu birkaç seneden önce çok mümkün gibi görünmüyor. Geriye sadece mutasyon ihtimali kalıyor ki bunların içinde en büyük olasılık mutasyon. Çünkü 20'nci yüzyılın başından itibaren olan salgınlara baktığımızda genellikle bir mutasyonla 2 yıldan önce bitmişler. Bu virüs çok sık mutasyona uğruyor; ama henüz virüsün davranışını değiştirecek mutasyon olmadı. Her an olabilir, bekliyoruz. Böyle bir şey gerçekleşmezse evet, bu sonbaharı ve kışı da yine salgınla uğraşarak geçireceğiz gibi görünüyor. ABD'de 1 ay arayla 2 kez Covid-19 hastalığına yakalanan gencin ikinci hastalığını daha ağır geçirmesi ile ilgili olarak da söyleyeceklerim var. Ortaya bir klinik sonuç çıkmadı. Şimdi 25 milyonu geçmiş vaka sayısında böyle 1-2 vaka olması çok önem arz etmiyor. Ama benim beklentim bu şekilde daha öldürücü bir virüse dönmesinden çok, hastalığın klinik seyri ne olursa olsun bulaştırıcılığının azalması; çünkü esas salgını bitirecek şey o."

Koronavirüsün mutasyona uğrayıp uğramaması konusunda yapılan diğer açıklamalar da göz atalım:

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) D614G adlı mutasyonunun şu anda dünyada hastalığa sebep olan en yaygın varyasyon olduğunu söyleyerek, virüsün yapısı nedeniyle orijinalinden çok daha bulaşıcı olduğu açıkladı.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, mutasyona uğramış yeni türün, hastalığın daha hızlı yayılmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Ancak, araştırmacılar mutant virüsün orijinalinden daha fazla ölümcül olmadığını söyledi.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'ndan Doktor Bette Korber, "Şu anda SARS-CoV-2'nin (Covid-19) küresel evrimini izlemek çok kolay, çünkü dünya genelindeki pek çok araştırmacı karşılaştığı vakalardan alınan örnekleri GISAID'a yükleyerek diğer bilim insanlarının görüşüne açıyor. Projede on binlerce vaka bulunuyor. Bu şekilde D614G'nin dünyadaki hakim mutasyon olduğunu keşfettik" dedi.

Diğer taraftan, araştırmacılar mutant korona virüsün daha bulaşıcı olmasına rağmen, hastalığın şiddetini artırmadığına inandıklarını söyledi. Dr. De Silva, "Şanslıyız ki, D614G şu aşamada daha ciddi bir Covid-19 hastalığına sebep olmuyor. Virüs daha bulaşıcı hale gelmesine rağmen, daha fazla ölümcül değil" ifadelerini kullandı.

Virüs mutasyonu hakkında "The Cell" dergisinde yayımlan araştırmaya atıf yapan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, "Veriler, virüsün, (covid-19) daha kolay çoğalabilen, daha yoğun bulaşıcı içeriğe sahip tekil bir mutasyonunun olduğunu gösteriyor. Bu mutasyonda virüs daha kolay çoğalıp aktarılabilir hale geliyor" şeklinde görüşlerini yansıttı.