Amerika'nın Fırat'ın doğusundan çekileceğini açıklamasından bu yana yaşananlar ve işin ağırdan alınışı bazı sıkıntıları da beraberinde getrdi. O zaman yazdığımız yazılarda "inanalım mı?" demiştik.

Çünkü bugüne kadar gerek Başkan Trump, gerekse kadrosundaki yetkililerin bir söyledikleri, diğer söylediklerini tutmadı. Yapılan her açıklamaya da hemen inanmadık, kuşku duyduk. Sürekli olarak da kafaları karıştıran açıklamalar ard arda geldi.

Türkiye'nin de bu çekilme kararın karşısında daha dikkatli ve duyarlı davrandığını biliyoruz. Bizi yönetenler "Bu iş sözlerle olmaz, sahadaki gelişmeleri takip edeceğiz" şeklinde bir yaklaşım içinde olmuşlardı.

Rusya ise çekime kararı karşısında "Yıllardır Afganistan'dan da çekileceklerini söylediler ama hala oradalar Suriye'den çekileceklerine inanmıyoruz "açıklamalarında bulunmuştu.

Bugün gelinen noktaya baktığımızda Amerika'nın bu çekilme işin ağırdan aldığını görmekteyiz. Halen Amerika'nın Suriye'de ne yapacağını anlayabilmiş değiliz.

ABD Başkanı Trump'ın Aralık ayında aldığı çekilme kararı sonrasında kafa karıştıran açıklamalardan sonra yeni bir açıklama geldi. Bölgedeki en yüksek rütbeli isim olan General Joseph Votel, Suriye konusunda açıklamalarda bulundu ve, Suriye'deki 2.000'i aşkın ABD askerinin çekilmesinin birkaç gün ya da haftalar içinde başlayabileceğini söyledi.

Votel, "Çekilme konusunda doğru yoldayız ve istediğimiz konumdayız. Günler ya da haftalar içerisinde çekilme başlayabilir. Muhtemelen haftalar içerisinde olacak ve yine tekrarlıyorum bu durum tamamen sahadaki durumlara göre şekillenecek. İnsanları çekmek, ekipmanları çekmekten çok daha kolay. Dolayısıyla şu anda ihtiyacımız olmayan ekipmanlardan kurtuluyoruz" dedi.

Votel, bölgedeki ABD askerlerinin çekilmesinin ne zaman tamamlanacağına dair bir açıklamada bulunmadı. Irak'taki ABD askerinin varlığı konusunda ise, "Orada bir miktar asker kalacak" ifadesini kullandı.

Burada duralım:

Trump daha önceki açıklamasında aynen şunları söylemişti, anımsayalım:

"Biz Suriye sınırına yakın Kuzey Irak'a yerleşiyoruz. Eğer çekildiğimiz bölgede sıkıntı olursa hemen oraya yeniden intikal edecek bir düzen içinde olacağız."

Başkan Trump'un bu açıklaması aslında çekilme işine bir kılıf hazırlandığı ve Amerika'nın bu bölgeden şu an için çekilmeyeceğini gösteriyor.

Kaldı ki, Amerikalılar çekilecekleri bölgeye kendi istedikleri ülkelerden karma askerlerin yerleşmesini sağlayacak adımlar atıyor. AB ülkeleri ile bazı Arap ülkelerinden karma güvenlik gücü oluşturacaklar.

Bunun anlamı da şudur:

"Burası bizim için önemlidir. Atacağımız adımlarda hedefe ulaşabilmek için başka bir formülü işleteceğiz."

Amerikalı yetkililer zaman zaman ağızlarından kaçırıyor. Fırat'ın doğusuna yerleşen terör örgütlerin bulunduğu yerde bağımsız bir Kürt devletinin temellerinin atıldığı, bu nedenle bu bölgenin önemli olduğu her zaman ifade edildi.

Son günlerde yapılan açıklamalarda da İran'ın bölgede tehlikeli oyunlar oynamaya başladığı ve bu nedenle İran'ın da izleme alınacağı dile getiriliyor. İsrail'in İran rahatsızlığını da biliyoruz

Rusya ise Amerikalıların boşaltacağı bölgenin Esad'ın kontrolünde olmasını istiyor.

Türkiye "beka sorunu" nedeni ile bölgenin kontrolünün haklı olarak kendisinde olması gerektiği konusunda ısrarcı.

Görüldüğü gibi Suriye sıkıntısı devam ediyor.

Münbiç'teki durum ise her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

İdlip konusunda Rusya kararlı adımlar atıyor ve burayı kontrol edecek şekilde uçakları ile kente bomba yağdırıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Münbiç konusundaki kararlığı sürüyor. Erdoğan "Birkaç haftaya kadar sorun çözülmez ise, daha fazla beklemeyeceğiz ve gerekeni yapacağız" diyor.

Suriye konusunda yapılan son açıklamalara bakılacak olursa içinde bulunduğumuz şu günlerde buraya bir askeri operasyon görünmüyor.

Konu ile ilgili yazmaya devam.