Bilim Kurulu üyeleri aylardır uyarıyor:

"Koronavirüs'te kış aylarında ikinci dalga bekliyoruz. Daha dikkatli olmamız gereken bir döneme giriyoruz."

Dünyayı kasıp kavuran covid-19'nun henüz sona ermediği, bundan sonraki sürecin daha da tehlikeli olabileceği sürekli dile getiriliyor.

Hatta bazı bilim insanları "İkinci, üçüncü, hatta dördüncü salgının da olabileceğini görmekteyiz" diyor.

Her ne kadar dünyada esneme başladıysa da bazı yerlerde virüsün yeniden yükselmeye başladığı da görülüyor.

Uyarı üzerine uyarılar yapılıyor.

Geçenlerde de bazı bilim insanlarının bu konudaki uyarılarını yayınlamış ve "Ekim-Kasım aylarına dikkat" diye yazı başlığı atmıştık.

Bu uyarılara şimdi de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) katıldı.

Çin'in başkenti Pekin'de koronavirüs vakalarının yeniden görülmeye başlaması sonrası Dünya Sağlık Örgütü korkutan bir açıklama yaptı. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgınında sonbahar aylarında ikinci dalga beklendiğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'in başkenti Pekin'de 50 gün sonra yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları tespit edildiğini belirterek, "Salgının kaynağı ve kapsamı araştırılıyor." dedi.

Tüm bu gelişmeler yaşanmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı yeni bir açıklamayla korkuttu.

DSÖ'nün açıklamasında olası ikinci koronavirüs dalgasının sonbahar aylarında başlamasının beklendiği söyleniyor.

DSÖ'nün Avrupa Bölge sorumlusu Dr. Hans Kluge'nin çağrısı tüm ülkelerin bulaşma ve vaka takibi konusunda hemen adım atmaları gerektiği yolunda. Yetkililer tüm ülkeleri hızlı ve etkili test, vaka takibi ve izolasyonu konusunda çalışmaya çağırıyor.

Sonbaharda baş gösterebilecek ikinci dalga Covid-19 salgını için DSÖ, bulaşma takibi ve olası karantina uygulamalarını birleştirecek bir strateji geliştirmeye çalışacak.

Son bilgilere göre Rusya'daki bir DSÖ tesisinde yapılan toplantıya katılan Dr. Hans Kluge, sonbahar mevsiminin "yüksek olasılıkla" sayılarda artışa neden olacağını, tıpkı yılsonunda grip vakalarında artış yaşandığı gibi Covid-19 vakalarında da artışlar görülebileceğini söylüyor.

Konu ile ilgili olarak bir bilim insanının bu konudaki açıklamalarına da yer vermek istedik:

Başkent Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şule Akçay, Covid 19 salgınının kış ayında başladığını, ancak olgu bildiren ülkeler arasında aynı zamanda sıcak iklimi olanların da olduğunu belirtti. Prof. Dr. Akçay, "Bu nedenle 'Covid-19 kış hastalığıdır' demek için henüz yeterli kanıt yok. Bu virüs kış ayında başladı ve Çin'de de o esnada kış mevsimi vardı; fakat şu an sıcak iklimden bildirilen vakalar da var. Bundan dolayı 'Bu olay iklim olayıyla ilgilidir' diye henüz cesaretle söyleyemiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Akçay, koronavirüs hastalarına uygulanan destek tedavisine değinerek, "Çin'den ve İtalya'dan olgu örnekleri tedavi edilirken başka anti viral ilaçlar denenmiş. Bunlardan bazısı da anti HIV ilaçları ve bu yönde etkili olduğuna dair raporlarda yayımlanmış durumda. 'Sıtma ilaçları da hafif olgularda etkilidir' raporları var. Bunlara istinaden bu ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından temin edildi ve ilaç tedavisi de gerekli olgulara şu an uygulanır halde. Virüsün kendisine yönelik henüz özel bir ilacı üretilemedi. Ama bu tür diğer hastalıklara iyi gelen ilaçların da bu hastalıkta kullanılabileceği bildiriliyor" ifadelerini kullandı.

Özetleyelim:

Koronavirüs tehlikesi bitmedi.

Çok daha duyarlı ve dikkatli olmamız gereken bir döneme giriyoruz. Kurallara uymak, hastalıktan korunmaktan büyük silahtır.

Hastalıkla mücadelede aşı bulununcaya kadar bu konuda rahatlamak ve eskiye dönmek de mümkün görünmüyor.

Yapılan açıklamalar ve uyarılar henüz bu işin bitmediğini ve yeniden sıkıntıların ortaya çıkabileceğini gösteriyor.