Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’nde evinde ağırladığı Rio Ave karşısında penaltılarla elendi ve Şampiyonlar Ligi’nin ardından Avrupa arenasına da veda etti. Tek maçlık elemelerde kaybeden Beşiktaş’ın Avrupa hayali başlamadan bitti.

Bunda, sezon başlamasına rağmen takımın forvetinin, sağ ve sol bekinin olmaması etkili oldu tabii. Burak gideli 1,5 ay oldu. Başkan Ahmet Nur Çebi, papatya falı açıyor. Yaptığı takım vasat, orta sıradan bir takım. Umut, Sergen hocanın varyasyonlarına kalmış. Bırakın Avrupa’yı, bu takım ligde de büyük hüsranlar yaşatır camiaya.

Murat hoca, Antalya maçından yeterli dersi çıkaramamış. Kanatsız Kartal, 15 dakikada Necip’in Antalya maçındaki gibi güzel ortasına Güven’in güzel kafası golü getirdi ve takımı öne geçirdi. Rio Ave karşısında erken gelen gol, Beşiktaş’ın oyun olarak da güzel bir görüntü sergilemesini sağladı. Antalya maçında dökülen Necip, bu maçta güzel bir oyun sergiledi. Güven, Ümit ve Rıdvan göz doldurdu.

Beşiktaş, 1-0 önde çıktığı ikinci yarıda da atak bir futbol sergiledi, rakibinin oyununu da bozmayı başardı. Ümit Nayır, Larin, Gökhan’la yakaladığı pozisyonlar golle sonuçlanmayınca takımda düşüş başladı. Rio Ave’ye de özgüven geldi.

Beşiktaş’ın son yıllarda unutulan ama geçmişte hayli saç baş yolduran “son dakikalarda yıkılma” hastalığı, Antalya maçında olduğu gibi Reo Ave karşısında da nüksetti. Maç boyunca pozisyona giremeyen Rio Ave, 85. Dakikada duran toptan golü kalesinde gördü. 

Murat hocanın, kaçak güreşen, geri dönüşlerde ağır kalan Lens’te ısrarı saç baş yoldurdu. Son dakikalarda ardı ardına girilen pozisyonlar da sonuç vermeyince uzatmalarda da sonuç değişmedi ve iş penaltı atışlarına kaldı.

Penaltı atışlarında net olarak gözlendi ki; Beşiktaş bunu da hesaba katmamıştı. Karşılaşmanın büyük bölümünde güzel bir oyun sergileyen Beşiktaş, Rio Ave karşısında penaltılarla 3-5’lik bir sonuçla Avrupa’ya veda etti.

Beşiktaş’ın eksikleri, son iki maçta da açıkça gözüktü. Trabzonspor karşısında alınan galibiyet, Beşiktaş’ın iyi olmasından değil, rakibinin güçlü silahlarını elinden çıkarması ve sakatlarının çok olmasından kaynaklanmıştı.

Antalya ve Rio Ave maçlarında ortaya çıkan tabloyu Başkan Nur Çebi ve yönetimi hâlâ görmedi. Dilerim geçen sezon olduğu gibi eksikler lig bitince görülmez.

Fikret Orman’ın Asbaşkanı olarak geçmiş dönemde de yönetimde bulunan Ahmet Nur Çebi, başkanı Orman’ın yolunda gidiyor. “Para yok, bittik, gittik” feryatları sürüyor. Bırakmam Seni kampanyasından iyi bir forvet, sağ ve sol defans oyuncusu al da, yine de bırakma.

Büyük takımlar, büyük idareciler tarafından yönetilir. Bu kulübün son 10 yılında yöneticilik ve asbaşkanlık yapan Nur Çebi, “hesap sorma” işini sadece kongrede gündeme getiriyor. Ama ardından herşeyin üzerine bir perde çekiliyor.

“Feda” sezonunun ardından toparlanan kulüp, 3 yıl önce Şampiyonlar Ligi’nde namağlup lider olmayı başardı. İşleyen bir takım ve o takımı oluşturan Şenol Güneş, Orman eliyle gerçekleşen operasyonla devre dışı bırakıldı. O travmanın artçıları hâlâ devam ediyor. Son 3 sezon Avrupa arenasında vasat takımlara karşı bile sıfır çeken bir Beşiktaş var artık elimizde.

Sakatlık durumu ve ne yapacağı bilinmeyen Aboubakar’a umut bağlamış bir Beşiktaş’ın, bugünkü tabloyla şampiyonluktan söz etmesi, taraftarın aklıyla dalga geçmekten başka bir şey değildir.

Avrupa arenasında tur atlayan ve ülke puanına katkıda bulunan tek takım olan Galatasaray’ı kutluyorum.