İstanbul'da yaşanan 5.8 şiddetindeki depremin tartışmaları sürüyor. Bu depremin ne anlama geldiğini deprem uzmanı Prof Dr. Ahmet Ercan'dan dinleyelim ve depremlerin ciddiyetini bir kez daha önemseyelim:

"İstanbul'daki 5.8 şiddetindeki deprem bir uyarı depremidir. Beklenen depremim şiddetinin 7.2 veya 7.4 olabileceği tahmin ediliyor. Eğer bu deprem 5.8 değil de beklenen 7.2 veya 7.4 olsaydı bu depremin % 70-100'ü kadar hasar vermiş olurdu. Bu nedenle bu depremin çok önemli bir uyarı olduğunu söyleyebiliriz."

Son deprem depremlere hazırlıksız olduğumuzu açık biçimde gösterdi.

Bu saatten sonra çelişkili ve suçlayıcı açıklamalar bize bir şey kazandırmaz. Önümüze bakmak, gereken önlemleri artık çok hızı şekilde almak durumundayız.

Bu nedenle yazımızın bu kısmında alınması gereken önlemlerin neler olabileceğine bakmak ve depremleri ciddiye almak durumunda olduğumuzun altını kalınca çizmek istiyoruz.

Kısa sürede alınması gereken önlemler:

Halkımıza moral ve destek verici olacak şekilde ve de yeni bir depreme hazırlık amaçlı tedbirlerin alınması:

Her mahallede geçici çadır kurulacak yerlerin belirlenmesi, yerleşecek kişilerin tuvalet ve temizlik ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde alt yapılarının hazırlanması.

Kızılay'dan gelecek olan çadırlardan önce, her mahallede ilk aşamada kullanılmak üzere çadır stoklarının oluşturulması,

Bröşür, el ve duvar ilanları hazırlanarak halkımızı deprem anında ve deprem sonrasında yapması gerekenler konusunda aydınlatmak, (Acil çıkış planı yapmak, dolap, büfe, kütüphane gibi yüksek eşyaların duvarlara monte edilmesi, deprem çantalarının hazırlanması vs.)

Çelik kasalı deprem yardım araçlarının her ilçe için alınması veya üretilmesi, (jenaratörü ile aydınlatma yapabilen, dinleme ve izleme sistemi olan, termografik yöntemle insan belirleyen, oksijen maskeleri ve sedyeleri olan, delici ve kesici aletleri bulunan, bağımsız telsiz sistemi olan)

Her mahallede tam teşekküllü deprem evlerinin kurulması, (içinde delici ve kesici aletleri bulunanı, eldiven, maske, fener ve jenaratör, yağmurluklar, sedyeler vs olan)

Her mahallede içinde ilk yardım yapabilecek şekilde inşaa edilmiş olan sağlık ocaklarının kurulması, uygun sağlık ekiplerinin eğitilmesi,

Hasarların tespiti ve sınıflandırılması için ekiplerin kurulması, eğitilmesi ve sonuçların bilgisayarlara girecek şekilde kodlanması,

Hasarların onarılması ve binaların güçlendirilmesi için ekiplerin kurulması, eğitilmesi ve sonuçların bilgisayarlara girecek şekilde kodlanması,

Şehir içinde doğal gaz akışının olası bir deprem sırasında elektronik olarak kesilmesi için çözüm üretilmesi ve olası yangınlara karşı ulaşım ve söndürme projelerinin hazırlanması ve hemen tatbikatının yapılması,

Uzun sürede alınması gereken önlemler:

1. Her yerel yönetim, kendisine teknik danışman olarak bir Üniversite ile yerleşim projeleri üretecek şekilde anlaşma yapmalı, Bu projede;

Bölgenin jeolojik ve jeofiziksel zemin etüdleri kısa sürede bitirilmeli ve halka ilan edilmeli,

2.Bu zemine uygun temel sistemleri belirlenmeli ve her projede bu sistemler şart koşulmalı, Projelerde mümkün olduğu kadar çıkmalara yer verilmeyecek şekilde TASK VE KASK hesapları yapılmalı, imar izni, zemine etüdüne bağlı olacak şekilde belirlenip halka açıklanmalı, Projeler uygulanırken TUS'lar için, deprem eğitimi aldığını belirten sertifika istenmeli, İnşaat yapımı sırasında, bağımsız denetçiler tarafından denetim yapılmalı ve ayrıca zorunlu inşaat sigortaları kurulmalı, İnşaatlarda görev alan mühendis ve kalfa düzeyindeki kişilere de deprem eğitimi verilmeli ve sertifika almaları zorunlu olmalı, halka açıklanmalıdır.

3. Bölgede zemin hareketlerinin izlenmesi için her belediyede yeni sismik gözlem istasyonları kurulması mecbur edilmeli,

4. Yerel TV'ler ile halkımıza depreme ve diğer doğal afetlere karşı aydınlatan, ilk yardım için alınması gereken basit önlemleri anlatan ve eski depremlerden örnekler verecek şekilde öğretici ve eğitici yayınlar yapılmalıdır.

5. Her yerel yönetim kendi bölgelerindeki binaların olası depremlere karşı dirençlerini en kısa sürede belirlemeli ve risk içeren binaların yıkılıp yerine yapılacak yeni deprem yönetmeliklerine uygun inşaatları desteklemeli.