Osmanlı Devleti Bosna topraklarına geldiğinde burası Macaristan hâkimiyeti altında bir krallıktı. Bosna'da Ortodoks Sırplar, Katolik Hırvatlar ve Bogomil mezhebine bağlı topluluklar beraber yaşamakta ve ortak dil olarak da Sırp-Hırvat dilini kullanmaktaydılar. Bosna'ya yapılan ilk akınlar döneminde tahtta I.Tvrtko'nun bulunduğu bir Bosna-Sırbistan Krallığı mevcuttu.

I.Murad döneminde Sırplarla yapılan Kosova Savaşı'nda Osmanlı'nın galibiyeti üzerine Sırp Kezliği, Osmanlı hâkimiyetini kabul eder ve Sırbistan'ın bir kısmında Osmanlı'ya bağlı feodal beylikler ortaya çıkar.1392 yılında Paşa Yiğit Bey kumandasında Üsküp'ün fethi gerçekleşince Bosna üzerine ilk ciddi akınlar yapılmaya başlar. Çünkü Üsküp; Makedonya, Bosna gibi yerlerin fethinde bir üs vazifesi görebilecek konumdaydı.1400'de Yıldırım Bayezid'in batıya yönelik savaşlarında bir kısım Bosna-Hersek beyleri, ona bağlılığını bildirir. Bu tarihten sonra Osmanlı nüfuzu bölgede etkin rol oynar ve başa geçen kral II. Tvrtko döneminde birçok şehir haraca bağlanır. 1443-61 arası Bosna'da Sırp yandaşı olan Stjepan Tomas dönemi başlar ve Fatih Sultan Mehmed'in burayı fethetmesine ortam hazırlayan gelişmeler başlar. Osmanlı Devleti,1455'te Yeleç'i fethedip burayı önemli bir üs haline getirir. Bosna Kralı Tomaşevic Sırp Despotluğu üzerinde Papa, yerleşik bir mezhep haline gelen ve sapmış millet olarak gösterdiği Fransiskan rahiplerin ve onlara bağlı grubun katledilmesini Tomas'tan talep eder ve karşılığında da Osmanlı Devleti'ne karşı kendilerine destek sözü verir. Bu karışıklık ortamında kralın oğlu Stjepan Tomasevic, Sırp Prensesi ile evlenince Sırp Despotluğu üzerinde hak iddia ederek Osmanlı'ya ödemesi gereken vergiyi ödemez.

Fatih Sultan Mehmed'in Bosna'yı fethetmesinde birden fazla faktör etkili olur. Bunlar; Bosna'nın zamanla Macarlar, Osmanlı ve Venedik arasında stratejik bir konumda kalması, Osmanlı'nın Venedik ile anlaşmazlık içinde olması yanında Venedik'in Sırplara destek olması, Stejpan Tomasevic'in damatlık statüsüyle Semendire üzerinde hak iddia etmesi, Tomasevic'in Papa'ya ve Sırplar'a güvenerek ödemesi gereken vergiyi ödememesi, Anadolu yapılacak olan bir sefere katılmaması gibi nedenlerden dolayı Fatih, 22 Mayıs 1463'te birçok kaleyi zaptederek Bosna'yı fetheder. 1463'teki seferi Fatih Sultan Mehmed bizzat komuta eder.Üsküp'ten Vilçitrin'e gelinince Sadrazam Mahmut Paşa,şehri kuşatır.Diğer taraftan da yiyecek ve su sıkıntısı sebebiyle başkent Yayça teslim olur. Yayça'ya asker yerleştirip Minnetoğlu Mehmed Bey'i Bosna Sancakbeyliği'ne atayan Fatih, Macaristan yakınındaki İzvornik Kalesi'ne de  Mihaloğlu İskender Bey'i atar.