Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih souçları açıklandı.
YKS’ye toplam 2 milyon 381 bin 412 aday başvurdu. Sınava giren adaylardan 1 milyon 749 bin 144 aday tercih yapma hakkı kazandı, sadece 1 milyon 206 bin 811’i tercih yaptı. Başka bir deyişle yaklaşık 550 bin aday tercih yapma hakkını kullanmadı.
Tercih yapan adaylardan 857 bin 240’ı lisans, önlisans ve açıköğretim programlarına yerleşti.

Devlet, özel ile KKTC üniversitelerin lisans ve önlisans programlarında toplam 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Bu sayı devlet üniversitelerinde 80 bin 103, özel üniversitelerde ise 37 bin 939 oldu. Tercihte bulunan adaylardan yaklaşık 350 bini yerleşememesine rağmen, devlet üniversitelerinde lisans düzeyinde yani dört yıllık fakültelerde 58 bin 107 kontenjan boş kaldı.
Neredeyse iki buçuk milyon genç üniversite sınavlarında ter döktü. Yaklaşık 34 kişiden biri sınava girdi. Her yedi aileden biri sınav telaşı yaşadı. 
Aileler, çocuklarını üniversiteye yerleştirmek için bu kadar gayret ederken 128 binden fazla kontenjanın boş kalması anormal değil mi? Üstelik boş kalan kontenjanların çoğunluğu devlet üniversitelerinde... 

Bu durumun en temel sebeplerinden biri üniversitelerimizin yeterli kadroya ve fiziki imkanlara sahip olmamasıdır. Üniversite açılmış ama var ile yok arasında. Yeterli kadro yok, sınıf yok... Teknik imkan hiç yok. Bir de en ücra köşelerde açılınca tercih eden olmuyor.
Öncelikle akademik kadronun tamamlanması lazım. Kadro olmadan, fiziki mekan hazırlanmadan üniversite açma hastalığından vazgeçilmelidir.

Her ile bir üniversite açmak marifet değildir; önemli olan kaliteli, herkesin tercih ettiği üniversite açmaktır.
Tabela asmakla üniversite olmaz... 
Gençlerimizi boşuna heba etmeyelim...

***

Temizlik yaptığı üniversiteyi kazandı

O gece gözüne uyku girmedi. Ne de olsa 12 saat sonra liseyi bitirecek, idealindeki mesleğe bir adım daha yaklaşacaktı. Ama mutluluğu kısa sürdü. Okul idaresi diplomasını vermedi.

Hayalleri yıkılmıştı. Ailesinin maddi gücü yoktu, çalışmak zorundaydı. Dondurma satmaktan güvenlikçiliğe kadar pek çok işte çalıştı. Bir özel üniversitenin yemekhanesine hizmetli olarak girdiğinde hayatında yeni bir sayfanın açılacağından habersizdi. 
Tavabil Alkaç, Çorumlu dört çocuklu dar gelirli bir ailede dünyaya gelmiş. İlk ve ortaöğrenimini Çorum'da tamamladıktan sonra lise için Çankırı'nın yolunu tutmuş. Okulu bitirmesine yalnızca 12 saat kala kimseye anlatmadığı bir nedenle diplomasını alamamış. 
Tavabil, “Bütün hayallerim yıkılmıştı. Ne yapacağımı bilmeden memleketime döndüm. Çok zor günlerdi, unutmak kolay olmadı” diye anlatıyor yaşadıklarını.

Askerliğini yaptıktan sonra 2001 yazında İstanbul'daki ağabeyinin yanına gider. Hem üzüntüsünü unutmak, hem de iyi bir iş bulup çalışmak niyetindedir. Bir süre dondurma satar, emlakçıda çalışır. 2002'de bir özel üniversitede hizmetli olarak işe girer. Çöp toplayıp yerleri paspaslarken bir yandan da üniversiteyi kazanmayı hayal eder.

Lise diplomasını almak için kolları sıvar. 2004'ün Eylül'ünde açık lise sınavına girip lise diplomasını alır. Ancak asıl çalışma bundan sonra başlar. Hikayenin bu kısmını Tavabil'den dinliyoruz: “Günde üç buçuk saat uyku ile dokuz buçuk ay direndim. Üniversitede temizlikçilik işini bırakıp ağabeyimin yanında mobilya atölyesinde çalışmaya başladım. Sabah 8'den akşam 7'ye kadar atölyede çalışıyordum, bir saatlik dinlenme molasından sonra sabah 3'e kadar üniversite giriş sınavına hazırlandım. Her gece 450-500 civarında soru çözüyordum.” 
Hikayenin kahramanı 26 yaşındaki Tavabil Alkaç, inanarak çalışmanın ve başarının güzel bir örneği. Dokuz ay boyunca çöplerini toplayıp, koridorlarını süpürdüğü, mutfağında masalarını temizlediği okulda artık burslu bir öğrenciydi.
“Günde 20 saat çalışmanın karşılığını aldım. Hayatın engelleri beni alt etmeye yetmedi” diyerek özetliyor başarısının sırrını. Azmi ve gayretiyle sınıf arkadaşlarının ve hocalarının da gözdesi oldu. Hepsi ona karşı son derece saygılı. 

***
TEBESSÜM

Kazan

Temel, okula kazan götürmüş. Öğretmen şaşkın halde sormuş:
- Oğlum bu kazanı niçin getirdin?
Temel gülerek: 
- Dersi kaynatmak için öğretmenim.

*****

GÜNÜN SÖZÜ
Bilgi cesaret verir, cehalet küstahlık.
Terry