Cumhuriyetin ilanına kadar Sivas'ta yayınlanan gazetelerden "Sivas"ı, Sivas Kongresi kararıyla yayınlanan ve milli mücadelenin sesi olan "İrade-i Milliye" gazetesini, Vicdan, Kızılırmak, Mücahede-i Milliye ve Gaye-i Milliye isimli gazeteleri anabiliriz. 

Bunların bazıları Kayseri, Tokat,  Amasya gibi çevre illerde de dağıtılmaktaydı.

Cumhuriyet öncesi yayınlanan gazetelerden en önemlilerden birisi İrade-i Milliye'ydi. 4 Eylül 1919'ta yapılan Sivas Kongresinde, milli mücadelenin sesini duyurmak üzere Atatürk'ün direktifiyle 14 Eylül1919' ta ilk sayısını yayınlamıştı. Heyet-i Temsiliye'nin Ankara'ya taşınmasıyla birlikte gazetenin de Ankara'ya nakli istenmesine rağmen, Sivaslılar gazeteye sahip çıkmış ve göndermemişlerdi. Gazete Sivas'ta yayın hayatına devam etmişti. Ankara'da ise Heyet-i Temsiliye adına

Hâkimiyet-i Milliye gazetesi yayınlanmaya başlamıştı.

Sivas'ta Milli mücadeleyi destekleyen ve yöre kültürünü işleyen yayınlardan biri de Dilek dergisi olmuştu. 

1940-1950'li yıllarda Ülke ve Hakikat gibi gazeteler, Sivas'ın komşu illeriyle birlikle Erzurum'dan Kars'a ve Karadeniz'in sahil kentlerine dağıtımı yapılan gazetelerdi. 

Hakikat Gazetesi en parlak günlerini şüphesiz ellili yıllarda yaşamıştı. Gazete o zaman Samsun-Mersin hattının doğusunda 35-40 bin arası bir tirajla satılıyordu. 1955'e kadar İstanbul'un büyük gazeteleri Kars'a dört günde giderken. Sivas Hakimiyet gazetesi iki günde gidiyordu. 

Bu rekabet avantajı tabiî ki 1950'den sonra giderek azaldı. İstanbul gazeteleri uçakla Anadolu'ya naklediliyordu; daha sonra Erzurum ve Adana gibi yerlerde matbaalar kurunca, Sivas Basını orta ve doğu Anadolu'daki ayrıcalığını kaybetmeye başladı.

1950'den sonraki Sivas basınında, 15 günlük gazete, 5 mizah dergi ve gazetesi, 30'a varan sanat, edebiyat ve kültür mevkuteleri yayınlanmıştı. Bunun dışında 20 kadar okul ve öğrenci dergileri, bir kaç spor gazete ve dergisi ve birçok meslek dergi ve gazetesi vardı. 

 "Hakikat" ve "Ülke" Gazeteleri daha sonra çıkarılacak birçok gazete ve dergiler için önder olmuş adları burada sıralanmayacak kadar çok değerli eleman yetiştirmişti.

Sivas'ta 1950-1971 yılları arasında 16, 1971-1980 yılları arasında 13, 1981-1990 yılları arasında 11, 1991-2000 yılları arasında 8, 2001-2010 yılları arasında 9 günlük gazete yayınlanmıştı. Bugün Sivas basınında resmi ilan desteğinde yalnız üç gazete kalmış. Bunun acı ve gerçek olan nedenlerine girmek istemiyorum. Üç gazete anlaşıp bire de indirebilir. Maarif Nazırının okullar olmasa Maarifi idare etmek kolay olacak, sözü Sivas'ta gerçekleşebilir.

Bugün Sivas Basının önünde, yaşayan, canlı kültürel zenginlikleri ve bir yüzyıla yakın zaman içinde yapılan derlemeler, kayıtlar ve tetkiklerden oluşan devasa bir folklor birikimi var... 

Sivas kültürü, Sivas Folkloru, Folklor edebiyatı, yazmakla tükenmeyecek bir alan. 

Yerel medya gerek içinde bulundukları şehirlerin gerek kırsal kesimin kültür zenginliğe ilgisiz kalmamalı. Yerel kültürler ve sanatlar o kadar zengin ki her gün bir konuya el atsanız, deryadan ancak bir maşraba tüketebilirsiniz Kültür hazinesinin birkaç parıltısını sayfalarınızda yansıtırsınız.

Sivas kültür zenginliğinin tanınmasında, yayılmasında yerel gazeteler kadar Yayla, Sivas Folkloru, Su gibi birçok derginin de katkısının olduğunu belirtmeliyim. Bunu belirtirken, bu dergilerin yaşamasına Sivaslıların katkı vermediğini de belirtmek zorundayım.

Özellikle Atatürk'ün "Fazilet Adaları" olarak nitelendirdiği yerel basınımız bölgelerinin kültürel durum tespitini yapmalı. Gündelik hayatımıza daha fazla etki etmesine, hayatımıza renk katmasına katkı sağlamalı.