Çek kardeşim bir fırt'dan bir şey olmaz, bir yudum içsen ne olur kardeşim, alt tarafı bir zar atacaksın. Bağımlılığın ağına düşmeden söylenen sihirli sözlere teknoloji çağında bir yenisi daha eklendi bir tık'dan bir şey olmaz canım sen hele bir tıkla! Çocuklarımızı, gençlerimizi Sigara, Alkol, Uyuşturucu, Kumar gibi kötü alışkanlıklardan koruyalım derken teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bir kötü alışkanlık daha girdi hayatımıza  ""İnternet bağımlılığı " 

2007 - 2010 yılları arasında Türkiye Yeşilay Cemiyeti İletişim Koordinatörlüğü yaptığım dönemde okullarda sigara, alkol, uyuşturucunun zararlarını anlatan tiyatro oyunu sahneliyorduk. Her oyun öncesinde ünlü bir simayı sahneye çıkarıyor zararlı alışkanlıklardan uzak durup spor, sinema, tiyatro v.b faydalı alanlara yönelmeleri noktasında mesaj veriyorduk. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Bolu, Edirne, Elazığ illerindeki birçok okulda bu programları gerçekleştirdik. 

Yeşilay'ın bu etkinlikleri sayesinde hayatlarının baharında bağımlılık tehdidi ile karşı karşıya olan gençlerimize ulaşma imkanımız olmuştu. O dönemde Yeşilay'ın mücadele alanlarına iki yeni madde daha eklemiştik. Şans oyunları (Kumar) ve internet bağımlılığı konularını da oyunlarımızda işlemiştik. 2010 senesinden 2018'e geldiğimizde tüm mücadele alanlarının tehlike etkisi devam ederken İnternet bağımlılığı tehlikesi bir tık öne geçti! Kontrol mekanizmasının diğerlerine nazaran daha zor olduğu internet bağımlılığı ülkemizde zirve yaptı.

Bir tık mesafede her türlü tehlikeyle karşı karşıya olan çocuklarımızı bu bağımlılıktan kurtarmalıyız. Oyun siteleri, Sosyal Paylaşım siteleri v.b sanal ortamlarda ahlaki çöküntüye neden olabilecek mesajlar veriliyor. Bilgisayar başında oyun oynayan, sosyal paylaşım sitesinde gezinen çocuklarımızı başı boş bırakmayalım taze beyinler  zehri bir alırsa geriye dönüş zor olur! 

Bu bağlamda; Aile Bakanlığımız internet bağımlılığı konusunda ailelerimizi bilinçlendirmeli, güvenli internet kullanımı konusunda eğitimler, konferanslar, seminerler düzenlenmeli yapılıyorsa da sayısı arttırılmalıdır. Eğitim ailede başlıyor anne babadan alınan bilinçli eğitim çocuğun gelişiminde, zararlı alışkanlıklardan uzak durmasında birincil etken. Bu bağlamda; Üsküdar Belediyesi bir kitap yayınlamış kitabın ismi "Ailede Güvenli İnternet kullanımı" Belediyenin Bilgi İşlem Müdürü Faruk Yakaryılmaz'ın kaleme aldığı kitapta teknoloji fırsat mı? yoksa tuzak mı ? soruları tartışmaya açılıyor. " Dur, düşün, bağlan sloganı ile bilinçli internet kullanımına yönelik mesajlar yer alıyor.  Üsküdar Belediyesini çağımızın bu tehlikeli bağımlılığına karşı uyarıcı nitelikte hazırlamış olduğu bu yayından ötürü tebrik ediyorum. Diğer Belediyelerimizden ve Aile ve Sosyal Politika Bakanlığımızdan bu tarz yayınların ve etkinliklerin devamının gelmesini bekliyoruz.

Ailede Güvenli İnternet Kullanımı kitabından aldığım bilgiye göre dünyada en çok zararlı yazılım bulunduran ülkeler" içerisinde Çin yüzde 49 ile birinci Tayvan yüzde  47.34 ile ikinci sırada yer alırken Türkiye yüzde40.99 oranla üçüncü sırada yer alıyormuş. Tehlikenin boyutunu siz düşünün bu tehlikeli yazılımlar biz farkında olmadan çocuklarımızın zihnini zehirliyor. Bu devirde anne baba olmak hakikaten zor ama tehlikeye karşı önlem almak bilinçli olmak zor değil. İnternet kullanımını fırsata çevirelim, bilinçli kullanıcı olalım ve bu tarz tehlikelere karşı ebevenleri uyaralım. Sosyal Medyayı bunun için kullanalım " Ailede Güvenli İnternet Kullanımı" ve buna benzer yayınları, konferansları, seminerleri takip edelim paylaşalım halkı bilinçlendirelim. 

Soy ağacımızı, sofradaki yemeğimizi başkalarının görmesine gerek yok bırakın mahremimiz özel kalsın!!! Biz sosyal zehirlenmeye karşı çocuklarımızı, gençlerimizi koruyalım. Bu mecralarda doğru, güvenilir bilgiyi paylaşalım gelin hep birlikte bir neslin gözümüzün önünde yok olmasına izin vermeyelim.