Son dönemlerde, sosyal medya hesapları üzerinden istismara uğrayan çocukların sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Kimi zaman aileler durumu erken fark edip önlem alabilirken çoğu zaman istismarcı olan kişi amacına ulaşabiliyor. Uzmanlar ise ebeveynleri çocuklarına sosyal medya hesabı açmamaları konusunda uyarıyor. Emekli Polis ve Bilişim Suçları Uzmanı Isa Altun, "İnternet bir okyanus, bu okyanusun içinde vahşi ve yırtıcı hayvanlar var. Yüzme bilmeyen bir çocuğu okyanusa bırakmak nasıl bir duygu ise çocukları internette serbest bırakmak da aynı duygudur" diyor. Çocukların güvenlik ve gizlilik kavramını bilmediğini belirten Altun, bu durumun da güvenlik zaafiyetine neden olduğunu belirtiyor.

SORUN EĞİTİMDE

Sosyal medya kullanıcılarına medya okuryazarlığı eğitiminin küçük yaşlardan itibaren verilmesi gerektiğinin önemine değinen Altun, "Evine gelen misafire hoşgeldin demeyen çocuk, nasıl oluyor da internet ortamında hiç tanımadığı bir kişinin tüm komutlarını yerine getirebiliyor? Bu sorunun temelinde eğitimsizlik var ve uzmanlar mutlaka bu konu üzerine  eğilmeli" diyor.

SOSYAL MEDYA TEHLİKELİ

Sosyal medya üzerinden kendilerini küçük yaşlarda tanıtan pedofiller kendilerine kurban olarak 9-14 yaş aralığındaki çocukları seçiyor. Bu yaşların sosyal medya hesabı kullanmak için en tehlikeli zamanlar olduğunu belirten uzmanlar, ebeveynleri kontrolü elden bırakmamaları konusunda uyarıyor. 

ÇOCUKLARLA KONUŞUN

Altun, çocukların internet geçmişine  ebeveynlerin  sürekli bakmaları gerektiğini belirterek, "Çocuklarınıza bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanımı ile ilgili kurallar koyun ve onlarla nelerden endişelendiğiniz hakkında konuşun. Neye izin verip neye vermediğinizi ve sebeplerini açıklayın. Çocuğunuzu müstehcenlik ve saldırganlık içeren spam mesajlar, anlık mesajlar ve e-postaları cevaplamaması konusunda uyarın" diyor. 

KAMERAYA VE YAZILIMA DİKKAT

Çocuğun mobil uygulamalar indirirken dikkatli olması konusunda uyarılması gerektiğini belirten Altun, "Bazı uygulamalar saldırgan reklam yazılımları ve ücretli hatlara mesaj gönderen kötü amaçlı yazılımlar içeriyor olabilir. Oyunları ve uygulamaları sadece Google Play ve App Store gibi resmi uygulama mağazalarından indirin. Bilinçsiz uygulama içi satın almalar yapmalarını önleyin" diyor.

Çocukların kullandıkları sosyal medya hesaplarının gizlilik ayarlarının ailelerinin düzenlemesi gerektiğini belirten Altun, arkadaş olduğu ve çevrimiçi konuştuğu arkadaşlarının aileler de gerçek hayatta mutlaka tanımaları gerektiğini söylüyor.

Cihazlardaki kameralara izinsiz erişilmediğinden emin olunması gerektiğini anlatan Altun, "Çocuğunuzun çevrimiçi aktivitelerini izleyebileceğiniz Ebeveyn Kontrolü içeren bir güvenlik çözümü mutlaka edinilmeli" diyor.

Sibel GÜLERSÖYLER