Döviz kurunun tavan yapması, ekonominin artık belirsizliklerinin artması, hükümetin "ittifak" ortağı MHP'nin erken seçim talebiyle tartışmanın başka bir noktaya kayması, dolar ve euro'nun hızını kesmedi. Türkiye'de 2014'ten 2018'in ilk iki ayına kadar 430 bin 275 esnaf kepenk kapattığı, iflas ettiği açıklandı. Durumu daha da sadeleştirmek gerekirse sadece Mart ayına kadar 20 bin 308 esnaf bir daha dükkanlarını açmamak üzere kapılarına kilit vurdu. Üstelik bu esnaf sadece "küçük" değil. Yani sadece mahalle bakkalı, manavı, kasabı, nalburu kepek kapatmadı.

SANAYİCİLER DE...

Aralarında büyük markaların da olduğu birçok sektörden özellikle perakendeci, ülkemizden çıktı, zarar ettiğini açıklayan birçok fabrika kapandı. Hatta öyle ki iktidarla her zaman arası iyi olan sanayici işadamları bile havlu attı. Borçlarını yapılandırmak için bankaların kapısını çalan sanayicilere her gün bir yenisinin eklendiğini hepimiz görüyoruz. Peki Türkiye, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in de dediği gibi bu rüzgardan nasıl kurtulacak, seçim çare olacak mı? Sıradan insanın anlayamayacağı ancak çok konuşan ama bir şey söylemeyen ekonomistler durumun farkında. Her zamanki gibi bekleyip göreceğiz.

BAŞTA AVM'LER

Peki döviz kurunun bu kadar yükselmesinden sadece spekülatörler, "dış mihraklar" mı sebepleniyor. Tabii ki hayır. Türkiye içerisinde dövizle iş yapan herkes mutlu. Başta işyerlerini ve evlerini dövizle kiraya verenler. Adres olarak da ilk bakacağımız yerler AVM'ler. Maalesef küçük esnafın bile dükkan açmak için çırpındığı, görgüsüzce çoğalan, özellikle İstanbul'u betonarme yığını haline getiren bu çirkin yapılar ve sahipleri döviz kurunun yükselmesiyle avuçlarını öyle bir ovalıyorlar ki esnafın dükkan kapatıp gitmesi umurlarında değil.

110 BİN LİRA AYLIK KİRA

Birçok AVM sahibi ya da yönetimi yıllardır kirasını düzgün ödeyen ama kur nedeniyle son aylarda zorlanan esnafa bırakın kolaylık sağlamayı kapıyı gösteriyor. Son aylarda ödedikleri kira neredeyse iki katına çıkan esnaf ise çaresiz. Bir AVM'de ünlü bir kuaför salonunun işletmecisi 10 m2 dükkanına Türk parası karşılığıyla geçen ay 90 bin lira kira ödediğini söylüyor. Aynı AVM'de manav işleten bir başka kişi ise mart ayında ödediği kiranın 110 bin lira olduğunu çok sıkıntı çektiklerini yönetime bildirmelerine rağmen "Ödeyemiyorsanız çıkın" cevabını aldıklarını anlatıyor. "Bana ne doların yükselmesinden ben TL kullanıyorum" diyenlere duyurulur.