Güven duygusu kelimelere dökülmesi zor, elle tutulmaz, gözle görülmez soyut bir kavramdır. Ancak bu duygunun yokluğu ve varlığı kendisini hayatın her anında hissettirir. Güven duygusu iş hayatında, sosyal hayatta ve özel hayattaki her türlü ilişkinin temelindeki harçtır.

Ticari ilişkilerde güven duygusu motivasyonu artırır ve başarıya götüren bir anahtar kelimedir.

Güven duygusu, iş motivasyonu üzerinde bu kadar önemli olduğuna göre iş ortamında bu duygunun yaşanmasını sağlamak nasıl mümkün olabilir? İşveren ile çalışan arasında güven duygusu sağlanmalıdır. Bu duyguya erişenler rakiplerinin önüne geçer ve marka olur. Güven duygusu ve kalite kavramı iş hayatında başarıyı ve markalaşmayı beraberinde getirir.

"Güven, insan motivasyonunun en yüksek biçimidir. İnsanların doğasında var olan "iyi" ve "güzel"i ortaya koymalarına imkan verir." ( Stephen Covey )

Markalaşmada güven baş aktördür...

Firmalar ürünlerinin markalaşması ve satış rakamlarının artması için reklam stratejilerini güven duygusu üzerine kurgulamaktadırlar. Yapılan araştırmalarda güven duygusu üzerine yapılan reklam ve sloganların başarılı olduğu ve kaliteli ürün algısı oluşturduğu ortaya çıkmaktadır.

" İnsanların güvenini kaybetmektense, para kaybetmeyi tercih ederim "

( Robert BOSCH )

İş hayatında özgüven eşittir başarı mı ?

Kendine güven, insanın kendisi hakkında olumlu ama gerçekçi tutumda olmasıdır. Kendine güven, güvenilir olmak ve başkalarına güvenmenin temelini oluşturur iş hayatında bu durum başarıyı getirebilir. Ancak insan kendisini tanımadan körü körüne bir özgüvenle iş hayatına başlarsa sonu hüsranla neticelenebilir. Zaten bunun adı özgüven değil kendini beğenmişliktir daha ilerisi kibirdir. Bunlar Allah'ın kullarına yasakladığı duygulardır bu nedenle inançlı bir insanda olmaması gereken bir duygu biçimidir. Özgüven insanın kendisini tanıması, güvenmesi, güvenilir olması ve başkalarına güvenebilmeyi öğrenmesidir. Bu bağlamda; İş hayatında özgüven eşittir başarı diyebiliriz...

"Siz kendinize inanırsanız  başkaları da  size inanacaktır" ( Goethe)

İnsan başaracağına dair kendisini inandırırsa ve başarırsa zamanla en yakın çevresinden başlayarak herkes onun başarısına inanmaya başlayacaktır. Arada alay eden, kıskananlar olsa da onlardan uzak kalarak başarılı olmaya devam edince hayatın güzelliklerini ve başarılı olmanın ne güzel şey olduğunu gördükçe yaşama sevinci gelecektir...

Aklını kiraya vermiş insanlar!!! İş hayatında başarısızlığa mahkumdur...

İnsanlar bilgisizlik, bedensel görünümünü beğenmeme, a-sosyallik v.b nedenlerden ötürü kendilerine güven duymazlar. Böyle durumlarda başkalarının sözleri, yorumları, yönlendirmesiyle hayatta var olmaya çalışırlar. Bu insanlar bilgi eksiklerinin farkındadır ancak okuyup araştırmazlar kolaya kaçarlar. Yani özgüven eksikliği nedeniyle akıllarını kullanmaz kiraya verirler!!! Bazı insanlarda bedensel görünümlerini beğenmezler bu nedenle özgüven eksikliğine sahiptirler. Toplum içerisine pek çıkmazlar ya da çıksalar bile geri planda olurlar. Sosyal ilişkileri çok zayıftır bu nedenle arkadaşlık kuramazlar kimseye güvenmezler ama her şeyden önemlisi kendilerine güvenmezler...

Güven duygusu insanın kendisini tanımasıyla başlar...

Kendine güven kişiye yaşamım denetimimde duygusu verir. Bu duygu yine de insanın her şeyi yapabileceği değil, beklentilerin gerçekçi tutulduğu anlamına gelir. Güvenli insanlar, bazı beklentileri gerçekleşmese bile, kendilerini kabul etmeyi ve olumlu düşünmeyi sürdürürler. Güvensiz kişilerin, kendilerine ilişkin duyguları başkalarına ve onlardan alacakları onaya bağlıdır. Başarılı değil başarısız olmayı bekler ve o korkuyla, risk almaktan kaçınırlar. Kendilerine düşük değer biçerler, kendilerine söylenen olumlu sözleri görmezden gelir ya da dikkate almazlar. Oysa, kendine güveni olan kişiler, kendi yeteneklerine güvendiklerinden, diğerlerinin onayına bağlı kalmazlar. Kendilerini kabul etme eğilimindedirler, bunun için istemedikleri şeyleri yapmak zorunda olduklarını düşünmez, haklarına başkalarının haklarına tecavüz etmeden sahip çıkarlar.

" Kendinizi tam olarak tanımadan, eksiksiz bir güven duymanız mümkün değildir." ( Arnie Warren )