Birkaç günden beri okuduğum bir kitaptan söz edeceğim: "Aspava Hayat".  Günümüz şiir dünyası ile ilgilenenler Ümit Öztürk'ü bilecektir. Aspava Hayat, Ümit Öztürk'ün son şiir kitabının adı. 

Önce size bir manzara sunayım. Şöyle bir bakınız, sonra indirip, bir kenara koyunuz. Asıl manzarayı bozmamak için unutunuz. 
Ankara'da yaşayıp veya okuyup başka şehirlere gidenler Aspava'yı bilir. Sevenler çokluktadır. Neden severler? Aspava, özellikle Ankara'da çok yaygın olan bir kebapçı ismi. Açılımı, "Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin" olan aspavalar, bir zincir değil aslında. Çok açık söylemek gerekirse, ilk olan hangisi onu da kimse bilmez. Neyse bunlar konumuz değil. "Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin" buna söyleyecek bir sözümüz yok. Cebinize koyabilirsiniz. 

Ama, Ümit Öztürk'ün "Aspava Hayat"ını cebinize değil yüreğinize koyabilirsiniz. Yetmiş beş "bap"mı diyeyim, kapı mı diyeyim? En iyisi yetmiş beş bölüm tekmili birden bir şiir senfonisi, diyeyim. Senfoninin bestecisi belli ama, orkestrası nerede diyebilirsiniz. Sen, ben, hepimiz, hasılı bütün okuyucular bu orkestranın üyesi olup ruh ve gönül tınısından bir ses ekleyebilir.

Bir sonbahar alacakaranlığında yarım asır öncesinin burunlu otobüsü kasabadan hareket ettiğinde arkasından toz ve hazan yaprakları sürükleniyor, duygular gibi bir birine karışıveriyor. Bir kadın var otobüsün arkasından baka kalan. İster senfoniyi, ister filmi, ne derseniz deyin, böyle başlatıp, uzaklaşan ve flulaşan görüntünün üstüne jeneriği akıtmaya başlayabilirsiniz:
"Otobüs gittiğinde / deliler gibiydim. /Her şeye rağmen / alıp hüznümü yanıma / uyudum uyandım / dindi acı / hesapladım ayrılığın yıllarını. // Selamlayıp sararan arzuları / ve muhtaçken umutların kapısına. / Ah bilezikli kollarında bayramların / di'li geçmiş / dost sandıklarım! / Hiç sizinle dertleşip ağlaşmış mıydık? / Ben Amerika'dan Afrika'ya kadar  / bir ağlayan yürekken / işmar ederek birbirinize / kaygısız dediğiniz hayatımda / bilir miydiniz / içime ne bıçaklar dayadığımı? //... 
Dünyanın, mevsimlerin, insanların, yılların, duyguların türlü türlü halleri var, her "bab"ında Aspava Hayatın. Sevgiye muhtaçlığımız ve arayışımız var. Gelişigüzel bir bölüm aktarayım size. Örneğin 26. Kapı olsun: 
"XVI // Ey şehrim ey yuvam / hakikatin bakışlarında / yarım kalmış bir öncekinden / elleri kolları bağlı dün. / Kaçıp kovacalamalarla beklerken / düşlerini hala acısındadır elvedaların. // Ve, gösterip samimi gibi / değillerken samimi / zamana sızıp içimin güve yenikleriyle / kaç kez geçtim hırçın yazgıdan / duymadı kimse beni. / Demek buraya kadarmış yol / bilmem bir daha girer miyim sevdanın denizine? //

Öte yakasında ülkemin / terörle dağlanan ciğeri / ah Kayseri, Ankara, İzmir, İstanbul / kana bulayıp sabahın gecesini / hüznün yansımalarıyla tekrarlanan cinnet. / İşte o nedenle / her başlangıç ile her sonda / ruhumdaki karalamaların / dikip yırtığını söküğünü / yeniden gelsin diye hayat sevincim / hiç durmadan sarılıyorum sevgiye! // .. 

Zaman zaman dizelerde güneşle güllerin uyumunu, bir tutam aydınlık ve umut özlemini bulmanız mümkün. Geçmişle, geleceğin hasbihalini kendinizce dinleyebilir, içinde konumlanabilirsiniz. Bir ömür senfonisi olan "Aspava Hayat" içinde iç seslerinizi katar, umudun olmadığı semtlerde acıyı senelere ezberletirken "Eyvah Tanrım, eyvah!" diyesiniz gelebilir. 75. "Bab"ta dünyadır karşınızda aşk adına yargılayıp, yargılandığınız. 

LXXV
Uğrakları tekrarlayıp 
açtık yeni ufuklar 
yine giydirdik ömre 
hüznün gömleğini.

Gece ile gündüzü 
aktarırken seneler birbirine 
artık gidiyorum sevgi 
İstersen tut elimden. 
Eski yaşanmışlıkları da 
nüfusuma kaydedip 
değiştiremiyorum kendimi 
zira ağlıyor alışkanlıklarım 
her seferinde.

Aşk adına 
ah bu kalp nasıl da serseri 
söyleyip yanık türküleri kuşluk vakti 
bazen tozlu gündemlere kulaç atıp 
sevdik, sevmedik 
bazen de eskidik özlemle. 
Ve kırılma noktalarında 
hatalıysam bağışla beni dünya 
ama yargılama başkalarının sözleriyle."

Ümit Öztürk, Ardanuç'ta doğdu. 2010'de ilk şiir kitabı "Birazı Unutulan" yayınlandı. Dört yıl sonra ikinci kitabı olan  "Anla Eylül'ünü İçimin"le şiir severlerin karşısında oldu. 
Uçtu Kuş Olup Zaman, Ümit Öztürk'ün üçüncü şiir kitabıydı. Broy Yayınları arasında 2016'da yayınlanmıştı. Aspava Hayat ise Tura Yayınları arasında çıktı.