Youtuber yemek yazarı Özlem Öztürk, Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde okurken, aşçılık ve pastacılık eğitimleri de almış. Hobi olarak yemek fotoğraflarını sosyal medyada paylaşan Öztürk'ün takipçi sayısı bir milyonu aştı

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu ünlü Youtuber yemek yazarı Özlem Öztürk. Marmara Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunu olan Öztürk, çocukluk dönemlerinden itibaren mutfağa özel bir ilgi duyduğunu söylüyor. Üniversite zamanlarında Aşçılık ve Pastacılık eğitimleri alan, sonrasında pedagojik formasyon da alarak bir süre öğretmenlik yapan Öztürk, oğlu Necatin doğduktan sonra hayata bir süre ara verdiğini söylüyor. Necatin 6 aylık olduktan sonra hobi olarak yaptığı yemeklerin fotoğraflarını İnstagram üzerinden paylaşmaya başlayan Öztürk, bugün bir milyonu aşkın takipçisi ile yoluna devam ediyor. 

- Mutfağa ilginizin çocukluk dönemlerinizden geldiğini söylediniz. Yapmış olduğunuz ilk yemek neydi, hatırlıyor musunuz?

"Evet, 10 yaşımda iken kek yapmıştım. Her kız çocuğun mutlaka denediği pratik ve kolay olan keki, o zamanlar kek kalıpları olmadığı için büyük alüminyum tepside yapmıştım. Tadının güzel olduğunu hatırlıyorum."

- Mutfak sizin için ne ifade ediyor?

"Mutfak, benim dinlendiğim ve içinde olmaktan büyük mutluluk duyduğum bir yer. Yemek yapmayı çok seviyorum ah bir de bulaşık yıkayanım olsa (gülüyor)."

YEMEK YAPMAK BÜYÜK BİR AŞK 

- İnstagramı ilk çıktığı dönemlerden beri aktif olarak kullanıyorsunuz. Hobi olarak çıktığınız bu yolda bugün bir milyonu aşkın takipçinizle bir Youtuber oldunuz. Bu süre. Nasıl gelişti?

"Oğlum Necatin 6 aylık olduktan sonra, hayalim olan mutfakta kendimi nasıl geliştirebilirim, neler yapabilirim diye düşünürken İnstagram açmaya karar verdim. Yaptığım yemeklerin, böreklerin, kurabiyelerin fotoğraflarını çekip İnstagrama yüklemeye başladım. O zamanlar İnstagram'da video yükleme özelliği gelmemişti. Zamanla 15 saniyelik ve 1 dakikalık videolar da yükleyerek ilerlemeye devam ettim. Sonrasında televizyon programları yapmaya başladım, canlı yayınlara çıktım. İşinizi severek büyük bir aşkla yaparsanız başarının mutlaka geleceğine inananlardanım."

- Damak tadınız ve el lezzetiniz oldukça iyi. Bunu neye borçlusunuz?

"Babam Bulgaristan göçmeni, annem Safranbolulu, eşim de Rizeli olunca ben de bu üç bölgeden de bir şeyler kaptığımı düşünüyorum."

- Oğlunuz Necatin ile yemek yapmak, paylaşmak zor olmuyor mu?

"Evet, gördüğünüz üzere röportaj yaparken dahi bize nefes aldırmıyor ve sürekli yaramazlık peşinde. Zor olsa da idare ediyorum."

EKMEK YOKSA PASTA YİYİN DURUM BİZİM EVDE GEÇERLİ

- İnstagram ve Youtube üzerinden yapmış olduğun menüleri takipçilerin ile paylaşıyorsun. Bu yemekleri özel olarak çekim amaçlı mı yapıyorsunuz yoksa rutin her gün evde pişirdiğin akşama da yediğiniz yemekleri mi takipçileriniz ile paylaşıyorsunuz?

"Youtube çekimlerini özel olarak yapıyorum ancak İnstagram videolarımı günlük olarak çekiyorum. Mesela bizim evimizde o gün olmasa dahi mutlaka çay saatinde yenilecek bir şeyler vardır. Ekmek yoksa pasta yiyin durumu bizim evde geçerli."

- Mesela bir taze fasülye yemeği mi daha çok izleniyor yoksa ilginç bir kurabiye tarifi mi?

"Tabi ki ilginç tarifler her zaman daha çok izleniyor. Klasik yemekleri herkes yapabildiği için pek izlenmiyor."

TÜRK İNSANI SAMİMİYETİ SEVİYOR

- Takipçilerin ile ilişkin nasıl? Video paylaşmadığın zaman ne yapıyorlar?

"Takipçilerim ile aramız gayet iyi. Bir gün video yüklemesem hemen mesaj yağdırıyorlar. 'Özlem abla bugün yemek yok mu diyorlar, bekliyoruz' diyorlar. Genelde olumlu yönde eleştiriler aldığımı söyleyebilirim. Ellerimin tombik olması üzerine de çok mesaj alıyorum. Türk insanı doğallığı ve samimiyeti daha doğrusu kendisinden olanı mutlaka bağrına basıyor. Zaman içerisinde takipçi sayım arttıkça onlara karşı sorumluluğum da arttığı için her gün video paylaşmaya büyük özen gösteriyorum."

- Türk mutfağına dair neler söylemek istersiniz?

"Dünyada pek çok mutfaktan lezzetler denesem de en iyisinin Türk mutfağı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Karadeniz olsun, Doğu olsun her yörede inanılmaz lezzetler. Mutfağı bu kadar zengin başka bir ülke inanın yok. Evet, hepsinin özel olarak kendini geliştirdiği bir tür olsa da bu genel mutfaklarını kapsamıyor.

- Dünya mutfaklarından favorilerin neler?

"Pastacılığı sevdiğim için Fransa ve hamur işleri için de İtalya mutfağını seviyorum."

- İnstagram'da yemek yazarı olmanın zorlukları neler?

"Video çekmekten ziyade onların metinlerini düzeltmek bana daha zor geliyor. Bu işte sabır ve süreklilik çok önemli."

- Gelecek hedefleriniz neler?

"Bir televizyon programı yapmak istiyorum."

- Yemek yazarı olmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

"İnsanlar, bir yemek fotoğrafı paylaştıkları zaman bana takipçi gelecek şeklinde bir yanılgıya düşmemeliler ve aceleci davranmamalılar. Siz sosyal medyada ne kadar aktifseniz ne kadar ben buradayım diyebiliyorsanız takipçileriniz de sizi o kadar buluyor ve takip ediyor. Sabırlı olmak işin püf noktası."

ŞİDETTE EĞİTİM ŞART

- Ülkemizin kanayan yarası kadına yönelik şiddete dair neler söylemek istersiniz?

"Öncelikle eğitimin şart olduğunu düşünüyorum. Buradaki eğitimden kastım ise, diplomalar kesinlikle değil, aile içinde verilecek olan eğitim ile bilinçli bir evlat yetiştirilirse kadına yönelik şiddetin azalacağına inanıyorum. Bilinçli evlatlar için de bilinçli ebeveynler gerekiyor. Bu aslında bir döngü. Ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Aileler kız ve erkek çocukları arasında da fark gözetmemeli."

- Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmeleri için neler yapılması gerekiyor?

"Kadınların iş hayatına adapte olabilmeleri için ilk önce eşlerinin bakış açıları değişmeli. Erkekler, benim eşim yapamaz, edemez algısını artık kırmalı. Devlet teşviklerinin de kadın istihdamında büyük bir önem arz ettiğini söylemeliyim."

- Son olarak sizi takip etmek isteyen okuyucularımız için sosyal medya hesaplarınızı paylaşabilir misiniz?

"Tabi, İnstagram üzerinden @sutlumutfak hesabı ve Youtube üzerinden de sütlü mutfak yazarak girebilirler.