Esin kaynağı sevdalı türkülerin altından akıp gittiği Kuruçay, adı gibi kurumaya yüz tutmuş... Tepesinde Erenlerden Sancaktar Abdulvahap’ın türbesi ve gizli su yolunun bulunduğu Göldağı, Güngören Köyü yolunda bulunan Urum harabeleri ve mağaralar, Emirler köyündeki kutsal balıkların yaşadığı göl, cem evi, kültür merkezi ve konukevi ise bir başka zenginlik... Ayrıca, belki de Anadolu’da ilk kadın derviş burada yatıyor. Bozan köyündeki Sultan Hatun Türbesi, Alevi yurttaşlarımızın yazın akın akın ziyaret edip, dilekte bulundukları önemli bir turizm merkezi. Bir de aynı köyün girişindeki tepenin başında Atatürk Büstü, hemen dikkati çekiyor ve buraya gelen konuklar, Atayı selamlamadan Türbeye girmiyorlar...

Yine Bozan köyünde boza üreten Gülağ Dayı ve Deli durağında yetiştirdiği meyveleri gelene geçene sebil olarak dağıtan “Çağdaş Nasrettin Hoca” Abdurahman Emmi’nin gökdeleni, bir başka ziyaret edilecek yerlerden biri... Tereyağlı bulgur pilavı ve çoban salatası ile ünlü Çavuşlu köyünden “Bu esmer oğlan benim” diyen Yeter Ana, kendi rengiyle barışık espri yüklü oğlu Elekçi Beyaz Vahap’ın kayınbabası Hasan Dede, eşine “Baş Bayan” diye sesleniyor ve kendisini “Ben gurbet ve doğa ozanıyım...” diye tanımlıyor.

Armutlu köyü Zubuk Çayı çevresinde anason kokulu türkü dostlarıyla yan yana ve yana yana semah tutup dans eden Peri bacalarının sığınağı Darı Deresi kayalıkları ve Balıklaya kovuklarında bulunan arı kovanına çomak sokmanın bedelini yıllardır ödeyen Arguvanlılar, tüm baskı ve kirliliklere aldırmadan avazlarının çıktığı kadar bağırarak türkü ünlüyorlar: “İstanbul’da gezdik omuz omuza / Çiğdem de kavuşmuş güle nergize / Benden selam söylen o vefasıza / Kapıdan geçerken uğrasın bize...”

Arguvanlılar, tüm Anadolu insanı gibi ilerici, yurtsever, çağdaş ve Kemalist olmanın övüncü ve tasası içinde, geleceklerinden endişe ediyorlar. Yarına olan umutlarına yitirmeden... Yoksulluk ve göçler sonucu azalan nüfus, endişelerini artırıyor. Okuma yazma oranının oldukça yüksek olduğu Arguvan, pek çok ünlünün de memleketidir. Örneğin; Şair Şemsi Belli Kızılcıuşağı köyündendir. Sabahat Akkiraz, Selahattin Alpay, İlyas Salman, Muharrem Dilitemiz, Erhan Özen, Zeki Kaya ve Anadolu Erenlerinden Vaylo Dede’nin torunu Hekimhan- Ballıkaya köyünden Seyfi Oktay başta olmak üzere; sanat, yasama, yürütme, yargı, asker, ticaret ve öteki alanlarda başarılı ve ünlü Arguvanlılar bulunmakta. Onlar, kendi özlerini yitirmeden her yerde, her koşulda ve her zaman “Arguvan ağzı” türkü söylüyor: “Arguvanlılar okur yazar / Güzelleri süslü gezer / Bir güzelle ettim pazar / Şadımandır deli gönül…”

Devamı haftaya...