Sportif Etkinlikler

Rafting

Tunceli sınırları içindeki Munzur, Pülümür ve Peri Suları gerek debileri, gerekse akış hızları ile rafting (kano) sporu yapmaya oldukça elverişlidir. Özellikle Tunceli'nin içinden akan Munzur Çayı üzerinde yapılan geleneksel kano ve su sporları yarışına yerel, ulusal ve uluslararası sporcular katılmaktadır. Bu yarışlar, bölgede zaman zaman görülen terör eylemlere karşın, ilin ve bölgenin tanıtımına büyük katkı sağlamaktadır.

Doğa Yürüyüşü

Ovacık ilçesinin kuzeyindeki Munzur Sıradağları ile ilçenin güneyindeki meşelik tepeler, İlin kuzeydoğusunu kaplayan ve yüksekliği 3292 metreye varan Karasu- Aras Dağları ile Bağırpaşa Dağları, dağcılık, doğa yürüyüşü ve kayak sporları için de uygundur.

DAĞCILIK

Mercan (Munzur) Dağları ve Gözeleri

Yüksekliği 3370 metredir. Dağa tırmanış için en uygun zaman 15 Haziran- 30 Ağustos tarihleri arasındaki dönemdir. Orta Toros Dağlarının Kuzey Anadolu Dağları ile Güney Doğu Toroslar civarında Tunceli ve Erzincan illeri arasında yükselen uzantısıdır. Kalker kayalardan oluşan bu dağlar, çok arızalı ve dişli doruklu bir topografya sunar. Üzerinde çok sayıda göl ve yer yer kalıcı karlar görülür. Genellikle dağ çayırları ile örtülüdür. Mercan Dağlarının Akbaba Doruğuna ulaşmak için Ovacık'ın kuzeyinden Mercan Deresini izlemek gerekir. Doruk tırmanışı için her dağcı, kendi tekniğine göre bir çıkış yolu seçer.

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel unlu yemeklerine zerefet (babiko), sirepati, keşkek, kavut, patila örnek gösterilebilir. Gulik yemeği, mantar yemeği, döğme çorbası, döğme pilavı, gulik çorbası, guriz yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri ise yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerindendir. Geleneksel yöresel tatlılar arasında da, helva, dut tatlısı, aşure, pancar tatlısı, kabak tatlısı, heside (sulandırılmış dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer alır. 

Yöre genç kızları tarafından dokunan, üzerine yöreye özgü desenlerin işlendiği bir yer yaygısı türü olan "Cicim" ve çanta olarak kullanılabilen "Heybe" ideal hediyelik eşyalardandır. Pülümür dağlarında yetişen birbirinden nefis kokulara sahip, çok sayıda değişik çiçekten arıların topladığı özlerden yaptıkları katkısız, doğal "Pülümür Balı", tüketim ve hediye amaçlı olarak alınabilir.

Munzur Milli Parkı Vadisindeki dağlarda, tamamen doğal ortamda kendi kendine yetişen ve çeşitli dertlere derman olan tek dişli "Ovacık Sarmısağı", Ovacık ilçesi ile il merkezindeki dükkanlarda satılmaktadır. Tunceli'nin yüksek dağlarındaki otlaklarda değişik otlarla beslenerek yetişen hayvanların sütünden yapılan meşhur "Şavak Peyniri" Türkiye'nin her yerinden alıcı bulmaktadır.

SONUÇ

"Komünist Başkan" olarak popüler olan, Tunceli'nin yeni Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu (Eski Ovacık Belediye Başkanı); yeni seçim sonrası devraldığı oldukça yüklü miktardaki borçları, nasıl ödeyeceğinin planını yapıyor (fotoğraf çektirmek için sıra bekleyen ziyaretçilerden zaman bulursa). Tunceli, Ovacık değil elbette. Başkanın her bakımdan işi zor gibi... 

Okuma ve yazma oranı çok yüksek olan Tunceli yöresinde halk, dağlık ve zor coğrafyada yaşamalarına karşın; geri göçün başlaması ise, sevindiridir. Barış ve huzur, bölgeyi alternatif turizmin de merkezi haine getirecektir. Bazı işletmeler, oteller, lokantalar, özel ve kamu kurumlarındaki sorumsuz, beceriksiz, ilgisiz ve aç gözlü kişilere karşın; pek çok güzel insanla tanışmanın mutluluğunu yaşadım. 15 yıl sonra yeniden bölgeye yaptığım bu ziyaret sonrası, bunun canlı örneklerine tanık oldum... 

Tarih, doğa, su ve alternatif kültür turizmi, spor, dağcılık, endemik flora ve fauna, ilginç inanç yaşamı ve insan manzarası yanı sıra; konuksever, dost ve candan, güler yüzlü aydın insanların sofrasında demlenmek, yan yana, yana yana ve can cana içsel yolculuk yapmak için, Anadolu'nun Aydınlık yüzü Tunceli'yi seçin... Bir turizm cenneti olan Anadolu Medeniyeti'nin zengin miraslarını merak edip, keşfetmek ve hayatı belgelemek için, yoleri gezgin derviş yollarda yine...

NOT: Bölgenin gelişmesi, tanıtımı, dört mevsim ve her koşulda, özverili çalışmaları ve katkıları için; Tunceli'nin konuksever gülen yüzleri: Türkiye'nin ilk kadın şube şefi olan, Karayolları 86. Şube Şefi Saniye Kaya ve ekibine, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez ve ekibine, Dersim Tarihi kitabı yazarı arkadaşım Ali Kaya'ya, Munzur Dergisi sahibi yazar Mesut Özcan'a, Tunceli'yi seven yeğenim Deniz'e ve öteki Tunceli sevdalısı dostlara, ne kadar teşekkür etsem azdır...                               www.dursunozden.com.tr
Fotoğraflar: Dursun Özden arşivi.