Aylardır Amerika’nın Suriye’den askerlerini çekeceği, oluşacak boşluğun da “güvenli bölge” olarak doldurulacağı konuşuluyor. Ancak, bu konuda hiçbir adım atılmadı. Kaldı ki, TSK’nın terörist gruplara karşı başlatacağı askeri harekâtın da önüne geçildi.

“Beka sorunumuz” olarak gördüğümüz Fırat’ın batısında eli silahlı gruplar halen tehdit oluşturuyor. Amerika’nın ise bu gruplarla olan muhabbetleri halen sürüyor. Amerika’nın Suriye’den ayrılmayacağı ve terör örgütü grupları ile olan ilişkilerini kesmeyeceğine yönelik yeni açıklamalar ve gelişmeler var. Çelişkili açıklamaların kafaları karıştırdığı da bir gerçek. Bugünkü yazımızda kısaca bunlara göz atalım:

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde Donald Trump yönetiminin çekilme sürecinin ardından Suriye’de yaklaşık bin askerini bırakmaya hazırlandığı ileri sürüldü. Haberde, ABD yönetiminin, Türkiye, Avrupalı müttefikleri ve SDG ile Suriye’nin kuzeyinde bir “güvenli bölge” oluşturulması için anlaşılamadığına dikkat çekildi. ABD’nin YPG/PKK ile birlikte çalışmayı sürdüreceğine işaret edilen haberde, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden güneyine yayılan bin kadar askeri bölgede bırakmayı planladığı öne sürüldü.

Öte yandan haberde, Suriye’de ne kadar ABD askerinin bırakılacağı konusunda henüz net bir rakam belirlenmediğine de değinilerek, ilerleyen dönemde bu sayının azaltılabileceğinin altı çizildi. Haberde ayrıca ABD hükümetinin üstünde çalıştığı Suriye’den geri çekilme planlarında, Trump hükümetinin Avrupalı müttefiklerinin bölgede kalarak, terör örgütü YPG/PKK’ya eğitim ve destek vermesini istediği kaydedildi.

Öte yandan ABD’li bir yetkili Türkiye ve ABD yönetimi arasında devam eden görüşmelerin “yapıcı” olduğunu, mülteci ve yerinden edilmiş kişilerin gönüllü olarak topraklarına geri dönmesi hususunda çalışıldığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) konuya dair henüz bir açıklama yapılmadı. Daha önce ABD’nin 400 asker bırakacağı iddia edilmiş, bu konuda da olumlu herhangi adı atılmadı. Amerikan Washington Post gazetesinde geçen ay yer alan ve adı açıklanmayan üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberde, Donald Trump yönetiminin çekilme sürecinin ardından Suriye’de yaklaşık 400 askerini bırakmayı planladığı ileri sürülmüştü.

ABD Başkanı Trump, aralık ayında yaptığı açıklamada, Suriye’de IŞİD terör örgütünün neredeyse tamamen bitirilme noktasına geldiğini açıklamış ve bu süreçle birlikte artık Amerikan askerlerinin bu ülkeden çekileceğini bildirmişti.

Özetleyelim:

Amerika’da halen her kafadan bir ses yükseliyor. Başkan Trump ayrı telden, kadrosu ve Pentagon ise daha farklı telden çalıyor. Kafalar her geçen gün daha da karışıyor. Açık biçimde görünen şu: Amerika, Suriye’yi bırakmak, silahlandırdığı terörist grupları da yüzüstü bırakmak istemiyor. Bu konuda her söylenen yalan çıktı. Bu saatten sonra yapılan açıklamaların da inandırıcı olacağını sanmıyoruz. Hani, eli silahlı 40 bin PYD/ PKK’lının elindeki silahlar toplanacak, bunların Türkiye’ye tehdit oluşturmayacağı söyleniyordu ne oldu? Hiçbir adım atılmadı. Hep uyutma politikaları ile zaman kazanılıyor. Verile silahlar toplanmadığı gibi, halen tır’lar dolusu yeni ve gelişmiş silahlar da terör gruplarına dağıtılıyor. Amerikalı yetkililer teröristlerle kol kola devriye geziyor, bu fotoğrafları paylaşıyor. Her zaman söylediğimiz gibi biz Amerika’ya ve dostluğuna güvenmiyoruz. Son günlerdeki gelişmelere baktığımızda da Amerika’nın bize açıkça düşmanlık yaptığını gözlemliyoruz. Ekonomik alanda da bunları yaşadık ve bu konuda da halen tehdit altındayız.