Amerika'nın yanı başımızdaki terör örgütleri ile olan ilişkileri Türkiye düşmanlığına yöneliyor. Bunu yıllardır izliyoruz. Bütün bunları bildiğimiz halde Amerika için halen "müttefik" veya "dost ülke" denilmesini de içimize sindiremediğimizin de altını çizelim.

Şurası çok açık ve net:

Amerika, özellikle Suriye'de PYD/ PKK'ya yıllardır en ağır silahları veriyor. Eğitimlerini de yaptırıyor. Bu konuda Türkiye tarafından yapılan tüm uyarılara ve dostane ilişkilere rağmen Amerika'nın düşmanlığına yenilerinin eklendiğini gözlemliyoruz.

Son olarak, PYD/ PKK'lıların işgal ettiği Suriye'de Fırat'ın Doğusunda Amerikalıların şimdi de örgüte tıbbi destek vermeye başladığı haberleri geliyor.

Derik, Sincar, Kamışlı ve Kobani'de sağlık eğitim merkezleri oluşturuluyor. Örgüte Castle İnternatıonal LLC adlı şirketin hizmet vereceği söyleniyor. Bu konuda 4 kişilik bir Amerikan heyetinin de Kamışlı'ya geçerek örgüte tahsis edilen bölgelerde 7 sağlık ünitesinin son durumunu incelediği vurgulanıyor.

Bu ne anlama geliyor:

Yapılan anlaşma metninde sağlık eğitimine alınacak olan YPG'lilerin Suriye'de olma şartı getirildi. Bu da Kandil'den gelecek olan PKK'lıların bölgede sağlık eğitimi alabileceğini gösteriyor. Yine aynı şekilde yaralı PKK'lıların da burada tedavileri gerçekleşecek.

İşte, Amerika, böylece PKK'ya yol açmış olacak.

Suriye'deki gelişmeler ve Amerikan düşmanlığı bununla da yeterli kalmıyor. Amerika, bölgede bir yandan terörist gruplarla ilişkilerini en üst düzeye çıkarırken, öte yandan Türkiye düşmanlığında da yeni adımları atmaktan kaçınmıyor.

Geçtiğimiz mart ayında beldeyi terk ederek Irak ordusuna teslim ettiği iddia edilen terör örgütü, bu açıklamaların aksine, Sincar'daki varlığını daha da artırdı. Türkiye-Irak-Suriye üçgenin en stratejik bölgelerinden biri olan Sincar'a ABD, yeni terörist grupları yolluyor.

Irak Türkmen Cephesi Teşkilat Başkanı Mehmet Seman Ağaoğlu, ikinci Kandil yapılmak istenen Sincar'a PKK takviyesinde bulunan ABD'nin, Türkiye'nin Musul kuzeydoğusundaki Başika Üssü'nde bulunan askeri varlığına karşı tehdit oluşturmayı amaçladığını söyledi.

Ağaoğlu, açıklamsında "PKK'lı teröristleri buraya ABD askeri kuvvetleri getirdi. Amerika'nın hedefi Başika Kampı'ndaki TSK unsurlarının yolunu kesmek. ABD ayrıca Musul yolunu da kesmeyi hedefliyor" dedi.

Sincar'ın stratejik önemine dikkat çeken Ağaoğlu, yapılan hamlenin Türkiye'nin 'Ovaköy' adımına da karşı olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Sincar'a hakim olan, Irak kuzeyine, Suriye'de PKK işgalindeki bölgeye ve Türkiye'nin güneydoğusuna hakim olur. Sincar'a hakim olan, Irak ve Türkiye arasında açılması istenen Ovaköy Sınır Kapısı'na da hakim olur. Ovaköy sadece ikinci bir sınır kapısı değil. Belki de ileride Irak hükümeti ve Türkiye arasında belki de tek sınır kapısı olacak. Habur (İbrahim Halil Sınır Kapısı), Irak Bölgesel Yönetimi'ne açılıyor ve Erbil, iki ülke arasındaki ticaret üzerinde birçok sıkıntı çıkarıyor. Ovaköy açılırsa ticaret kolaylaşacak. Mutabakat sağlandı ama tek sıkıntı 'emniyet' yönünde. O da halledilince hat açılacak."

Özetleyelim:

Amerika, bölgede oyununu istediği gibi oynuyor. Terör örgütlerine de desteğini sürdürüyor. Kökü dışarıda olan teröristlerle mücadele ediyoruz, bunda da kararlıyız. Ancak, ortadaki sonuç, kökü dışarıda olan ve başka ülkelerden destek alan teröristlerin kökünün kurutulmasının da o kadar kolay olmayacağını gösteriyor.

Peki, ne yapılmalıdır?

Bu sorunun yanıtını da bir başka yazımızda vermeye çalışacağız.