Soru şu:

"Temmuz ayı ile birlikte bazı Avrupa ülkeleri ile havayolu trafiği açılacak? Peki, Avrupa'dan beklenen turist gelecek mi?"

Turizmde çarkların dönmesi için yurt dışı uçuşlar ve gelecek turistler önemli. Geç de olsa yurt dışından gelecek olanlar az da olsa turizm sektörü için bir kurtarıcı olacak. Ancak, pandemi nedeni ile her şey alt-üst oldu.

Rusya, neredeyse kapıları kapattı. Rusların bu yıl tatil tercihlerini büyük ölçüde ülkelerinde yapmaları hedefleniyor.

Bunun anlamı şu:

Rusya'dan turist gelse bile geç gelecek, ayrıca beklenen Rus turist gelmeyecek.

Ya Avrupa?

Bizim için en önemli ülkelerin başında İngiltere ve Almanya geliyor. Uçuşların başlaması ile gözler bu iki ülkeye çevrilecek.

İngilizler, Türkiye'deki vakalarda normalleşme olmadığı için karar veremiyor. İngiliz basını, bu yıl İngiltere'den yurt dışına tatil için çıkışlarda azalma yaşanacağını ve birçok İngiliz'in yurt dışı tatil rezervasyonlarını iptal yoluna gittiklerini duyuruyor.

Almanya'ya bakalım:

Almanya, 130 ülkeyi koronavirüs tehlikesi nedeniyle riskli bölgeler listesine aldı. Bu listeye Türkiye de dahil edildi. Bu yaz ülkemize gelecek Alman turistlerin ve gurbetçilerin tatil kararlarından vazgeçmelerine bile neden olabilecek bu açıklama ile Türkiye ziyareti yapanların Almanya'ya dönüşlerinde karantina altına alınmalarını da gerektiriyor.

Almanya'nın Türkiye'yi koronavirüs salgını nedeniyle riskli ülke olarak sınıflandırmasını değerlendiren Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Milletvekili Volkan Baran, uygulama nedeniyle Almanların Türkiye'de tatil yapma eğilimlerinin büyük ölçüde azalacağını ileri sürdü.

Listenin günlük olarak değerlendirilip, güncellendiğini ifade eden SPD'li vekil Baran'ın açıklamaları olabilecekleri açık biçimde ortaya koyuyor:

"Umarım salgın daha hızlı bir şekilde kontrol altına alınır ve listedeki ülke sayıları azalır. Türkiye'den dönüşte 14 gün evde karantina altında kalmanın Almanya'da yaşayan Türkler için de caydırıcı olabileceğini söylemeliyim. Çok sayıda Türkiye kökenli yaz tatillerini memleketlerinde geçiriyor, ailelerini ve akrabalarını ziyaret ediyor. Ama şimdi geri döndüklerinde 14 gün evde kalmak zorunda olacaklar. Bu durumda ya tatillerini erkenden bölüp dönecekler ya da karantina nedeniyle özel izin almayı deneyecekler. Beni asıl düşündüren konu eğitim. Çocuklar pandemi nedeniyle zaten uzun süre okuldan, eğitimden uzak kaldılar. Araya tatil girdi. Tatilden sonra derslerin devam etmesi gerekiyor. Eğer izinler tatilin son gününe kadar değerlendirilirse güncel uygulamaya göre çocukların okula gitmeleri yasak. Yani iki hafta daha okuldan uzak kalacaklar. Bu büyük sorun. Karantina kurallarını ihlal edenlerin ya da karantinaya girmeyenlerin virüs bulaştırmaya sebep olmaları halinde Alman ceza hukukuna göre suç işlemiş sayılacaklar. Bu da caydırıcılığı artırıyor."

Bu arada Almanya, Robert Koch Enstitüsü tarafından hazırlanan ve düzenli olarak güncellenecek listede, Almanların tatil için tercih ettikleri Mısır, Tayland ve Fas gibi ülkeler de yer alırken uluslararası seyahat uyarısı gereği, listede yer alan riskli ülkelere gidenlerin Almanya'ya döndüklerinde 14 gün ev karantinasında kalmaları zorunlu hale getirilmiş bulunuyor.

Yüksek salgın riski göz önünde bulundurularak belirlenen risk bölgelerinden Almanya'ya hava, deniz ya da kara yoluyla giriş yapanların, yetkili sağlık kuruluşlarıyla giriş yaptıkları bilgisini paylaşmalarının ardından evlerinde 14 gün karantinaya girmeleri ve bu süre zarfında ev dışından kimseyle görüşmemeleri gerekiyor.

Ev karantinası uygulamasından muaf olabilmek için COVID-19 semptomları görülmediğini ve koronavirüs taşıyıcısı olunmadığını belgelemek gerekiyor. AB üyesi veya Robert Koch Enstitüsü tarafından kabul edilen ülkelerden alınan raporlar geçerli sayılıyor. Raporun Almanya'ya giriş yapmadan en fazla 48 saat önce alınmış olması şartı da aranıyor.

Her konuda olduğu gibi turizm alanında biz bize kalacağız gibi görünüyor.