Partilerin ve muhtemel adayların yerel seçimlere hazırlıkları hız kazandı. CHP, aday adaylarının başvurularını aldı ve değerlendirmelerini yapıyor kendince. AK Parti, şaşırtıcı bir şekilde aday adaylarının başvuru süresini uzatma kararı aldı. Bugün son gün. "Nasıl olsa beni aday göstermezler" düşüncesiyle partideki görevini sürdüren ama "değişim" rüzgarında adaylık şansı olanlar için uzatıldı bu süre. Bugün son gün ve "son dakika" aday adaylarını görme şansımız olacak. Bugünden sonra hemen bir "temayül" yoklaması yapılacak teşkilatlarda ve aynı anda bir de anket çalışması yürüyecek. Tüm veriler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde toplanıyor ve son kararı da o verecek.
CHP'de ise özellikle İstanbul'da ön seçim bekleyenler boşuna bekliyor. 2014 yerel seçimlerinden farklı olarak Kemal Kılıçdaroğlu ve çekirdek ekibi hazırlayacak listeyi. İl Başkanlığı'nın bile çok fazla etkisi olmayacak adayların belirlenmesinde...

İstanbul'a batı yakasından başlayıp, netleşen bilgileri paylaşalım önce sizlerle.
Silivri'de CHP'nin adayı Özcan Işıklar. AK Parti'de eski Belediye Başkanı Hüseyin Turan ile yardımcısı Metin Karakaş öne çıkan isimlerdi. Turan ve Karakaş, destekçileriyle birlikte gelerek yaptı adaylık başvurusunu. Sahaya çıkışlarını iyi duyurmak için hazırladıkları zarfları da dağıtmayı ihmal etmediler. Karakaş daha bonkördü ve umutluydu bu sefer aday gösterileceğinden. Karakaş, İBB'de Sefer Kocabaş'la birlikte uzun süre imar komisyonunda yer aldı ve kendince yeterince çevre ve birikim yaptı. Bu birikimin kendisini adaylığa taşıyacağına da inanıyordu. "Birikim" derken "Silivri dışında tecrübe ve siyasi çevre kazanması"nı kastediyorum, aklınıza başka şeyler gelmesin...

* * *

Silivri'de bugün bir adaylık başvurusu daha olacak. Silivri'de iki dönemdir Mahallelerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcılığı'nı yürüten Sami Barlas, süre uzatıldıktan sonra gelen talimatla adaylık başvurusu yapacak. Silivri'nin Kurfallı köyünden, yani yerlisi. Aynı zamanda uzun yıllardır Silivri merkezde esnaflık yapıyor. Köy köy biliyor ilçeyi ve iki dönemdir İBB dahil tüm kurumların köylere ulaşan hizmetlerine aracılık ediyor. Silivri "Bizim çocuğumuz, suyun ötesinden" diyerek benimsiyor Sami Barlas'ı.
Silivri'de AK Parti'nin adayı Sami Barlas olacak. Diğerleri de önceki seçimlerde olduğu gibi birbirleriyle rekabet etmek yerine Barlas'ın çevresinde toplanıp çalışmak zorunda kalacak. Talimat böyle, mecbur uyacaklar ya da sonucuna katlanacaklar. 

Silivri'den belediye başkan adayı olmak istediği bilinen ve başvuru yapması beklenen Ümit Kalko başvuru yapmayacak. Telefonları kapalı olan ve ulaşılamayan Kalko, ticari hayatıyla ilgili sorunları aşmaya çalışıyor.
Mektebim Okulları'ndaki hissesinin tamamını devretti ve yönetim Sancak Ailesi tarafından yeniden oluşturuldu. Ümit Kalko, tüm hissesini 3-4 ay önce Sancak Ailesi'ne devretti. Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Sancak, Ümit Kalko'nun birkaç okula franchise (marka kiralama) yöntemiyle sahip olduğunu, belirttikten sonra "Ümit Bey farklı sektörlerde ve eğitim alanından çalışmalar yürüttü ama yaşadığı sorunlardan dolayı konkordato ilan etti" diyerek bombayı patlattı. Alacaklılarına karşı kendisini korumak için konkardato ilan eden Ümit Kalko'nun, kuruluşunun 17. yılında üyesi olduğu AK Parti'den aday adaylığı da sözkonusu değil. Ticaret bu ve hem ülke hem birçok iş insanı zor günlerden geçiyor. Umarız Ümit Kalko bu sıkıntıları da aşar ve eğitime hizmetlerine devam eder.

* * *

CHP, İstanbul'un 3. Bölgesi'nde, özellikle Küçükçekmece'den Silivri'ye kadar olan bölgede İYİ Parti ile dayanışma içerisinde götürecek seçimleri. Bu konuda "açık ittifak" elbette sözkonusu değil. Ama mesela Silivri'de zaten İYİ Parti teşkilatı Özcan Işıklar'ın sağladığı imkânlarla yürütüyor çalışmalarını. Siyasette kök salmaya çalışan genç bir fidan olmasına rağmen kendisini "meyve veren ağaç" gören, ancak 24 Haziran seçimlerinde sahile kurduğu çadırdan çıkmayanların çok fazla birşey yapma şansı da yok.

Büyükçekmece'de de İYİ Parti, Hasan Akgün'ün himayesinde devam ediyor. İl Başkanı değişse de bu ilçelerde çok köklü değişikliğe gidemedi ve "Buralarda biz de varız" diyemedi İYİ Parti. 

CHP, Silivri'de Özcan Işıklar, Büyükçekmece'de Hasan Akgün, Çatalca'da Cem Kara ile yoluna devam edecek. Ekrem İmamoğlu'nu Büyükşehir adayı olarak sürekli fısıldayanlar anlaşılan kendisini Beylikdüzü'nden ulaştırmak istiyor. Ekrem İmamoğlu, her ne kadar amcasının vefatından sonra mirasçısı olarak inşaat sektöründe, kendi içinde güç mücadelesine giren AK Partili isimler sayesinde Beylikdüzü siyasetinde zirveye yükselse de İstanbul'un ona çok büyük geleceğini kendisi de biliyor. AK Parti'nin (bugün bir sürpriz olmazsa) mevcut aday adaylarına karşı CHP'yi Beylikdüzü'nde yarışta tutacak tek isim İmamoğlu. 

Aylardır "İstanbul'u istiyorum" diyen Gürsel Tekin, kendisine Esenyurt'un önerileceğini bilerek Genel Merkez'e gitti ve Kılıçdaroğlu ile bir görüşme daha yaptı. "Hiç olmazsa Kadıköy" dedi mi bilemiyorum ama Esenyurt'a razı olacak gibi.
CHP'nin elinin en zayıfladığı ilçesi Avcılar ile 20 kişinin koştura koştura aday adayı olduğu Küçükçekmece ile ilgili bir sonraki yazımda çarpıcı bilgiler aktaracağım...