Yerel seçimler yaklaştıkça, anket savaşları da hızlandı. Son yapılan anketlerde AK Parti'nin bu seçimde Ankara'yı kaybedebileceği görülüyor.

Özellikle Eski Belediye Başkanı Melih Gökçek'in CHP adayı Mensur Yavaş için "Mekdonya kökenli" çıkışının Yavaş'ın işine geldiği ve bu çıkışın da AK Parti'ye zarar verdiği öne sürülüyor. Bu konuda Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi açıklamalarında ve yazılarında Gökçek'i suçluyor.

Bazı AK Partili üst düzey yöneticilerinin de Gökçek'in açıklamalarının partiye ve adaya zarar verdiğini söyledikleri seslendiriliyor. Zaten kamuoyundan Gökçek'e gösterilen tepkiler de bunu doğruluyor.

Ankara sıkıntısının nasıl giderileceği merak konusu.

Liderler ve adaylar daha sahaya inmedi. Seçimler yaklaştıkça ortaya konulacak performansların ve vaatlerin de sandıkları etkileyebileceğinden söz ediliyor.

AKP'nin yerel seçimler üzerine yaptırdığı iki anketin sonucu genel merkezde soğuk duş etkisi yarattı. Yapılan son anketlere göre; Ankara'da bugün seçim olsa, Mehmet Özhaseki'nin kaybettiği görülüyor.

İzmir konusunda AK Parti'nin bir iddiasının olmadığını da görüyoruz. İktidarın adayı Zeybekçi'nin de kendisinden beklenen performansı göstermesinden uzak kalması da tartışılıyor.

İzmir'in yanı sıra Ankara'nın da kaybedilmesi AK Parti'yi zor duruma düşürebilir. Bu nedenle bütün güç İstanbul üzerinde toplanıyor. İstanbul'un düğümü çözebileceğinden söz ediliyor.

Önce şuna bakalım:

Geçen 24 Haziran seçimleri öncesi AK Parti'nin oyları % 52,9 olarak gerçekleşmişti. 31 Mart seçimleri için son yapılan anketlerde bu oy oranı % 35'in altında görülüyor.

Bu oy kaybının birçok nedeni var. Bu konuda daha önce yazmıştık. En büyük sorunun pahalılık ve işsizlik olması bu oylardaki düşüş nedeni ile gösteriliyor. Suriyeliler konusu da kafaları karıştırıyor.

Sıcağı sıcağına bu konudaki bir başka gelişme de, MHP'nin AK Parti oylarını kemirmeye başladığı yolundaki iddialardır. MHP'liler "Daha önce AK Parti'ye kaptırdığımız oyları toplamaya başladık" diyor.

Yerel seçim yarışı alevlendikçe, anket sonuçları da gelmeye devam ediyor. Partiler, bölgelerdeki oy potansiyellerini ve gidişatı görmek adına, araştırma şirketleriyle yaptıkları bilgi alışverişlerini hızlandırmış durumda.

Euronews'in, Reuters Haber Ajansı'na dayandırdığı haberde, AKP'nin üst düzey bir yetkilisinden alınan demeçte, "Partimize destek, yüzde 32-35 civarında. Bu da beklentilerimizin oldukça altında, ancak henüz seçim kampanyasının başındayız ve kararsızları ikna etmek için çalışacağız" ifadelerini kullandığı ileri sürüldü."

"Ankara'daki durum pek iyi değil. Diğer büyük şehirlerde de benzer durumla karşı karşıya kalabiliriz." diyen yetkili, İstanbul'da nispeten iyi olduklarını sözlerine ekledi.

Bir diğer AKP'li yetkili de partinin yaptırdığı iki kamuoyu araştırmasının da kendilerini yüzde 35'in altında gösterdiğini dile getirdi. Ak Parti'ye olan destek geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yüzde 52,59'du.

İzmir ve Ankara'nın AK Parti'nin dışında kalabileceği hesapları İstanbul üzerindeki çalışmalara daha ağırlık verileceğini de gösteriyor.

Bahçeli'nin İstanbul konusunda partisine verdiği talimat ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Yıldırım'ı ziyaret edip, başarı dileklerini iletmesi Cumhur İttifakının İstanbul'a büyük önem verdiğinin de bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.

İşin bir başka düşündürücü yanı da HDP'nin 3 büyük şehirde aday çıkarmama kararıdır.

HDP seçmeninin Millet ittifakının adaylarına oy verebileceği endişesi de seçimin yönünü değiştirebilir. Her ne kadar HDP kurmayları "Seçmenimizi yönlendirmiyoruz, tercihlerini kendileri yapacak" diyorlarsa da HDP'li seçmenlerin adresleri bellidir.

Böyle bir durumda sıkıntının boyutunun daha da büyük olabileceğini görüyoruz.

Daha önceden de yazıp vurguladığımız gibi, sürprizlerle dolu bir seçime gidiyoruz. Her an her yerde dengeler değişebilir.