Tunus’ta Alışveriş

Ülkedeki geleneksel çarşılara souk ismi verilir. Her souk, belli bir ürün grubu üstünde yoğunlaşmıştır. Yani bizim ülkemizdeki tahtacılar çarşısı ya da bakırcılar çarşısı gibi düşünülebilir. Jemaa Ez-Zeytouna Caddesi etrafında yer alan souklarda oldukça fazla hediyelik eşya seçenekleri bulunmaktadır. Ülkede yer alan bir diğer önemli alışveriş yeriyse Habib Bourguiba Caddesi olmaktadır. Buralardan alınan en popüler ürünler; farklı aromalara sahip zeytinyağları, deri çanta ve terlikler, hurma ve seramik kaplar olmaktadır.

Genel olarak Tunus’un sokak aralarında çok fazla pazar kurulur. Buralardaki yerel ürünler incelenebilir. Hammamet, çok turist çeken bir yerdir. Bu nedenle bu bölgede de hediyelik eşya bulmak oldukça kolaydır. Medina’da da son derece otantik ürünler bulunabilmektedir. Özellikle burada yer alan Berberi çömlekleri son derece ünlüdür. Ülkede alışveriş yaparken pazarlık edilebilir.

Tunus’ta Bilmeniz Gerekenler

Tunus’tayken sokaktaki çocuklar size herhangi bir şey vermek isteyebilir. Ancak bunları almamakta fayda vardır. Çünkü hediye gibi verilen bu ürünlerin parasını sizden isteyebilirler. Benzer durum mağazalarda da geçerlidir. İkram diye sunulan pek çok şeyin altında alışveriş beklentisi vardır. Ülke genelinde özel ve değerli eşyalara dikkat etmekte fayda vardır. Ülkede çöle yakın yerlerde konaklama yapılacaksa akrep veya yılan benzeri canlılara dikkat edilmelidir. Yanınızda sinekler ve böcekler için ilaç bulundurmanızda fayda vardır. Ayrıca ülkede çeşme veya hayrat sularından içilmemelidir. Tunus halkı alışık olsa da turistler için sakıncalı olabilir.

Tunus halkının yaklaşık olarak %98 gibi bir oranı Müslümandır. Kalan kesimde ise Museviler, Hristiyanlar ve diğer inançlara sahip olan kişiler bulunur. Ülkenin belli bölümünde çöl yer alsa da ülkenin ekonomisi tarım temellidir. Çünkü ülkede çöl haricinde olan topraklar, tarım için son derece uygundur. Ülke, zeytin alanında dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Ülkede hayvancılık da yapılmaktadır. Ayrıca son yıllardaki turizm hareketlenmesi de ülke ekonomisine oldukça katkı sağlamaktadır.

Tunus’ta hem tarihi yaşam hem de modern yaşam bir aradadır. Halk, insan ilişkilerinde sıcak kanlıdır ve turistlere de oldukça güler yüzlü davranır. Elbette her bölge için durum aynı değildir. O nedenle temkinli olmakta fayda vardır. Tunus’ta yeni yapılanmalar var olsa da eski değerler oldukça iyi korunur. Ayrıca ülkede pazarlık yapmak olmazsa olmazlardandır. Sadece taksi kullanımında bu durum geçerli değildir. Taksiciler pazarlık yapmak isterlerse kabul edilmemelidir. Taksimetre açılması istenmelidir. Ayrıca ülke genelinde bir işletme sahibi ya da garson geç kaldıysa, bu kızılacak bir durum olarak görülmez. Bu gayet normal karşılanan bir durumdur. Tunus sağlık sistemi için genel olarak iyi denilebilir. Ülkedeki doktorların birçoğu eğitimlerini Fransa’da almışlardır.

Devamı yarın…