Yemek Kültürü

Ülkede Türk mutfağına yakın tatlar bulmak mümkündür. Ayrıca yemeklerde baharat ve acı da kullanılmaktadır. Ülkenin genel yemeklerinin başında kuskus gelir. Kuskus, bir tür bulgur salatasıdır. Kefta olarak bilinen yemek bizlerin de bildiği köftedir. Ayrıca falafel gibi bilindik lezzetler de Tunus’ta sıklıkla yer almaktadır. Harisa, Tunus’un biber salçasıdır ve kendine özgü bir tada sahiptir. Bu salça denenmeden ülkeden dönmek olmaz. O derece meşhur bir tattır. Ülkede deve eti de özeldir ve pek çok festivalde ya da organizasyonda yemekler için deve eti tercih edilmektedir. Toprak altında dinlendirilen deve etlerinin sunumu oldukça iddialıdır.

Tunuslular kahvaltıyı oldukça iyi yaparlar ve bundan çok hoşlanırlar. Kahvaltıda reçelli veya tereyağlı ekmek, zeytin, yoğurt ve yumurta tüketirler. Hatta Tunus halkı zeytini fazlasıyla sevmektedir ve neredeyse her öğün tüketmektedir. Ojja isimli yemek ülkede meşhur olan bir diğer lezzettir. Koyun ya da kuzu etinin domates, çırpılmış yumurta, harissa sos ve biberle beraber hazırlanmasından yapılır. Yeteri kadar acı bir yemektir. Ülkede en sık kullanılan besinler arasında hurma ve badem de yer almaktadır. Bu iki besin ülkede sıkça yetiştirilmektedir. Ülkede ne içilir sorusunun en popüler cevabı nane çayıdır. Mint tea olarak istendiğinde kolaylıkla ulaşılabilir. Neredeyse her kafede bulunan bu çay fazla şekerli bir tada sahiptir. Ancak denenebilecek ilginç lezzetlerdendir.

Eğlence ve Festivaller

Tunus, gece hayatı bakımından çok zengin olan bir ülke değildir. Ancak bu ülkede eğlenmek için buna ihtiyaç duyulmayacak kadar çok aktivite vardır. Doğa turları, tarih-kültür gezileri, spor aktiviteleri ve turistik merkezlerde yapılan eğlenceler oldukça keyifli vakit geçirilmesini sağlamaktadır. Başkentte bulunan Blanko Kitesurfclub, eğlenmek isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir. Fruguia Park ise Hammamet’te yer alır ve burada neşe dolu bir güç geçirmek mümkündür. Ülke festival bakımından zengindir. Mesela Tunus Medine Festivali, her sene Ramazan ayında yapılır ve oldukça geniş çağlı bir festivaldir. Festivalde sinema gösterimleri, konserler ve törenler yer almaktadır.

Tunus’ta düzenlenen festivaller;

Mart / Oasis Bölgesi Festivali: Oasis, Tunus’ta yer alan en yüksek dağdır ve bu bölgede her yıl festival düzenlenmektedir. Tunuslu şair Abou El Kacem Chebbi’nin anıldığı festivalde aynı zamanda Tamerza kültürüne dair etkinlikler yapılır.

Temmuz- Ağustos / Uluslararası Kartaca Festivali: Festival temmuz ayının ortalarında başlar ve ağustos ayında da devam eder. Oldukça ünlü isimlerin eşlik ettiği bu organizasyon Kartaca’daki antik Roma Amfi Tiyatro’sunda gerçekleşir.

Temmuz- Ağustos / Uluslararası Ulysse Festivali: Bu organizasyon da temmuz ayında başlar ve ağustos ayında sona erer. Festival süresince yerel oyuncular ile müzisyenlerin ve görsel sanatçıların etkinlikleri düzenlenmektedir.

Aralık / Uluslararası Sahra Çölü Festivali: Bu festivalde Tunus’taki en eski ve en popüler olan festivaldir. Deve Festivali olarak da bilinen bu etkinlik Tunus kültürünün tanınması amacıyla oldukça önemlidir. Festivalde Arap atı ve deve yarışları yapılır. Ayrıca şiir yarışması gibi etkinlikler düzenlenir.

Devamı haftaya…