Gezilecek yerler

El-Zituna ya da diğer bir ismiyle Al-Zaytuna Camii, ülkedeki en önemli ibadethanelerdendir. Devasa bir alana sahiptir. Camiyi 160 otantik sütün tutmaktadır. Ayrıca burası İslam tarihindeki ilk ve en büyük olan üniversitelerin birine de ev sahipliği yapmıştır. Caminin kurulu olduğu alan beş bin metrekarelik bir alandır. Pek çok meşhur bilgin burada eğitim görmüştür. Bu cami hem mimarisi hem de taşıdığı önemle Tunus seyahatinde görülecek yerler arasındadır. Hammamet, ülkedeki önemli kasabalardan biridir. Burada harika plajlar ve su sporları merkezleri yer alır. Öyle ki burası yaz turizminde ilk sıradadır. Tunus seyahatinde bu bölgeye mutlaka gidilmelidir. Burada hem tarihi yapılar keşfedilebilir hem de muhteşem sahilin tadı çıkarılır. Ichkeul Gölü, gezilecek bir diğer noktadır. 85 kilometrelik olan göl, Ichkeul Milli Parkı’ndaki önemli alanlardandır. Her sene kaz, ördek, leylek ya da flamingo gibi hayvan türlerinin geçiş ve duraklama noktası olmaktadır. Atlas Dağları ise her sene milyonlarca turistin uğradığı bir alandır. Sıradağların doruk noktası 4.167 metreyi bulmaktadır. Muhteşem vadiler ve geçitler insanı büyülemektedir.

El-Griba Sinagogu, turistik bir yer olan Cerbe Adası’nda bulunur. Burası, 2000 yıllık bir Yahudi ibadethanesidir. Ayrıca burası sadece Tunus’un değil Afrika kıtasının en antik sinagogudur. Buram buram tarih kokan yapı harika bir mimariye sahiptir. Medina de Tunis, pek çok hediyelik eşya dükkanının yer aldığı bir bölgedir. Bölgede alışveriş yapmak oldukça keyiflidir. Ayrıca burada yer alan Panorama Binası da görülecek yerlerden biridir. Osmanlı’dan kalma olan bu yapıdan Tunus’u kuşbakışı görmek harikadır. Habib-Bourguiba Caddesi, daha nizami ve Avrupai düzende olan bir yerdir. Ancak bu cadde gezilirken güvenlik nedeniyle ara sokaklara çok fazla girmemekte fayda vardır.

Başkentte yer alan Aziz Vincent de Paul Katedrali de görülmesi gereken önemli yapılardandır. On dokuzuncu yüzyılda inşa edilmiş olan bu yapı Fransız koni dönemindendir. Yapı, mimarisiyle oldukça dikkat çekmektedir. Başkentte yer alan Belvedere Parkı, görülecek bir diğer alandır. 1910 senesinde ziyarete açılan park, en güzel şehir parkı olarak bilinir. Cap Bon, ülkenin kuzeydoğu tarafında yer alır ve” Tunus’un Bahçesi” diye bilinir. Burası oldukça popüler olan bir turist yeridir. Bölge içinde termal kaplıcalar, harika bir deniz, ağaçlar ve tarihi yapılar yer alır. Ülkede yer alan Kartaca kenti de tam manasıyla turistik bir kenttir. Bu kentte pek çok tarihi yapı vardır ve bu yapıların çoğu UNESCO koruması altındadır. Kartaca Harabeleri ve Müzesi görülmesi gereken yerlerden biridir. El-Jem ise Roma kültürünün, Afrika üzerindeki en etkileyici olan örneğidir. Bu şehir, haç etrafında kurulmuştur ve düzeni de tipik Roma şehirleri gibidir. Öyle ki burası Roma’da yer alan Colosseum’un bir benzeridir.

Matmata, Yıldız Savaşları film setinin görülebileceği bir yerdir. Ayrıca Matmata, bir Berberi şehridir. Burada dünya üzerinde çok örneğinin görülemeyeceği mağara evler bulunur. Bu evler bir tepe üstüne çukur kazılarak oluşturulmuştur. Bu çukurlarda da birden fazla mağara meydana gelmiştir. Dışarıdan bakıldığında hiçbir şey görülmez. Zaten bu evlerin yapılma amacı da budur. Ancak içeride bazı mağaralar tünellerle birbirine bağlanmış haldedir. Yani o kadar kompleks bir yapı vardır. Matmata’nın yakınında ise Douz şehri yer alır ve burada develerle çöl safarisi yapmak mümkündür. Ülkede yer alan Bulla Regia, Roma kalıntılarından biri olmaktadır. Burası oldukça ilginç olan bir yerdir. Romalılar sıcakla baş etmek adına yerin altına villalar yapmışlardır. Yapılan bu yerlerse günümüze dek kusursuzca korunmuştur. Yani buraya gittiğinizde her şeyin yerli yerinde olduğu gerçek bir Roma şehrinde gezmiş olacaksınız.

Devamı yarın…