Kuzey Batı Afrika’da, Ay-Yıldızlı Tunus Bayrağı’nın gölgesinde tatil keyfi…

Daha önce 2 kez gittiğim Tunus gezim ve ardından, Tunuz hakkında yazdığım Gezi dosyaları sonrasında; Tunus Turizm Bakanlığı tarafından, 2003 yılında adıma verilen “Altın Palmiye Ödülü” beni çok duygulandırmıştı. Ankara’da yaşayan Tunuslu arkadaşım Muhammed Adel ve Süleyman Özden ile yaptığım son Tunus gezisini asla unutamıyorum. 350 yıl Osmanlı toprağı olarak barış ve huzur içinde yaşamış olan Tunus halkı, tüm konuksever özellikleriyle bizleri bağrına bastı… Başkent Tunus’ta bulunan Medine Kapalı Çarşısı ve Hamamet kumsalları ise, bir başka güzellik olarak dolup taşıyor… Kırmızı zemin yuvarlak içinde yer alan ay-yıldızlı Tunus Bayrağı gölgesinde yaşayan Tunuslu kardeşlerimiz, yeni konuklarını bekliyor… Bir yanda Akdeniz’in mavi sonsuzluğu ve Kartaca medeniyeti ile taçlanan Osmanlı izleri, bir yanda ise Büyük Sahra’nın uçsuz bucaksız sarı sıcağına başkaldıran ve ataları 60 bin yıl eskilere uzanan Sam Buşmanlar olan; lacivert derili Tuaregler ve yiğit çöl aslanı Berberilerin, kaybolan etnik kültürlerini yaşatmaktaki dirençleri, alternatif turizm potansiyeli olarak, Tunus’un kalkınmasına katkı sağlıyor… Aslında, Tunus için şu tanımı yapmakta sakınca yoktur: “Kara Afrika’nın Mavi Avrupası…”

"KIRMIZI KERTENKELE" YA DA "LÉZARD ALLIK" adlı kırmızı nostaljik tren ile dağlık bölgeden ve tüneller içinden geçerek; “Yıldız Savaşları” filminin çekildiği sete ulaşmanın heyecanı bile, sizin Tunus’a gelmenize değer… Özellikle, Güney Tunus bölgesinde ve Douz Kenti’nin Tuz gölü ve çöllük alanlarında, yer altı evlerde yaşayan Berberi ve Tuareg halkların, beyaz deve ve berberi atları ile yapılan yarış gösterileri ve çölde şiir dinletileri ise, bir başka kültürel zenginlik ve alternatif turizmin zengin büyüsü, sizin bu topraklara yeniden gelmenize nedendir…

Tunus hakkında özet bilgi

Tunus Cumhuriyeti veya kısa şekliyle ifade edilirse Tunus, Kuzey Afrika’da yer almaktadır. Akdeniz’e kıyısı bulunan bu Arap İslam ülkesinin kurucusu Habib Burgiba’dır. Ülkenin batı tarafında Cezayir, doğu tarafında Akdeniz ve Libya, kuzey tarafında da Akdeniz yer almaktadır. Ülkenin güney tarafındaki oldukça geniş bir alanı Sahra Çölü kaplamaktadır.

Tunus tarih boyunca Roma, Fenike, İspanya, Osmanlı ve Fransa gibi devlere ev sahipliği yapmış olan bir ülkedir. Ülke 1881 senesinde Osmanlı’dan Fransa’ya geçmiştir. Habib Burgiba bağımsızlık mücadelesi başlatmıştır ve ülke 1956 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Tunus, günümüzdeki Kuzey Afrika ülkeleri arasında en laik ve demokrat olan ülkedir. Ülke, 23 bölgeye ayrılmış şekilde yönetilmektedir. Ülkenin başkenti, ülkeyle aynı isimde olan Tunus şehridir. Ülkedeki resmi dil Arapçadır. Bunun yanı sıra ticarette, basılı yayında ve eğitimde Fransızca dili de konuşulmaktadır. Halkın çoğunluğu Berberidir.

Tunus’ta Şehir içi Ulaşım

Tunus’ta bulunan sürede ulaşım için genellikle taksiler ve otobüsler tercih edilmektedir. Ülkedeki toplu taşıma oldukça yaygındır ve bu ulaşım şeklinde fiyatlar da uygundur. Sadece tüm bilgiler Arapça olarak yazıldığından dolayı bu kısımda zorlanılabilir. Taksimetre kullanımı yaygın olduğundan dolayı taksilerde de herhangi bir zorluk yaşanmamaktadır. Yine de taksicilerin fazla ücret koparma konusundaki davranışlarına dikkat etmek gereklidir. Ayrıca uzak mesafelere yapılan gezilerde günlük olarak düzenlenen turlardan faydalanılabilir. Şehir içi ulaşımda Tramvay kullanımı da uygun bir yolculuk şekli olabilir. Bazı şehirlere yapılan tren seferleri de mevcuttur. Tüm bunların yanı sıra araba kiralamak da tercih edilen bir ulaşım şekli olmaktadır.

Devamı yarın…