Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği tarafından düzenlenen 4.Uluslararası Halk Ozanları Hacıbektaş Buluşması, etkinliği Âşık Veysel anısına Hacıbektaş ilçesinde 22-23 Haziran 2013 tarihlerinde yapılmıştı. Etkinliğin ilk gününde Aşık Veysel Şiir Yarışması ve Aşık Veysel Beste Yarışması ödülleri verilmişti. Gerek insanlık sanatının temel öğretisini, gerek Hacı Bektaş felsefesi gerek Âşık Veysel'in bütün yönlerini içerden bir birinden güzel konuşmalar yapılmış, ozanlar, türkülerini, şiirlerini söylemişlerdi. Ağızdan çıkan sözlerin bir kuş misali uçup gidebileceğini, göz önünde bulunduran Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği yurt içinde ve dişinde büyük ilgi gören etkinliği bir kitap haline getirerek ölümsüzleştirdi. 

"4. Uluslararası Halk Ozanları Hacıbektaş Buluşması Âşık Veysel Anısına" adını taşıyan kitapta, Dernek Başkanı Mustafa Özcivan önsözde, "Ozanlık saz çalıp türkü söylemek değildir. Ozanlık halkın duygu ve düşüncelerini saza ve söze dökmektir," diye yazmış. Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Ali Kaim ise Aşık Veysel'den şöyle söz etmiş: "Yirmince yüzyılın tartışmasız en büyük ozanı Koca Veysel. Çünkü o dünyaya gönül gözüyle bakmış ve gerçek anlamda görmüştür." 

Prof. Dr. Hayrettin İvgin sunuş yazısında etkinliği bütün yönlerini anlatırken dereceye girenleri de açıklamış. Halk ozanları şiir yarışmışında Hayatı Tatar, Feyzullah Seçkin, Ozan İsmail İpek, Ozan kamber Nar, Ozan Sinemi, Âşık Enver Şahbazoğla; canlı beste yarışmasında ise Ozan İsmail Nar, Ozan İsmail İpek, Ayhan Yağız, Ahmet Taşkın, Hüsnü İyidoğan, Ozan Sinemi birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödüllerini kazanmışlar. 

Kitabın içeriğinde Nafiz Ünlüyurt'un konuşma metni de yer alıyor: "Âşık Veysel Alevi -Bektaşi geleneğinden gelen, ama, Alevi kimliğini öne çıkarmayan, inancını araç olarak kullanmayan, onu sömürmeyen, hiç kimseyi ötekileştirmeyen, soy sop ayrıcalığı yapmayan, çağdaş kalan, çağdaş düşünen, etrafına ışık saçan, aydınlık bir yüz olarak kaldı hep....  Zor günlerin aranılan insanı, insanımızın içini ferahlatan halk aşığı..." 

4. Uluslararası Halk Ozanları Hacıbektaş Buluşması Âşık Veysel Anısına" kitabının ikinci bölümünde Âşık Veysel Paneline sunulan tebliğler ve yazılara yer verilmiş. Gülağ Öz, İhsan Öztürk, Metin Turan, Ahmet Özdemir, Kutlu Özen, Hayrettin İvgin, İbrahim Şaşma, Kadim Ülker, İsmail İpek, Semih Edip Akbulut, Kenan Şahbudak ve İzzet Çapa gibi araştırmacı, yazar ve gazetecilerin yazıları yer alıyor. Daha sonra yarışmada dereceye giren şiirler ve etkinlik fotoğraflarına yer verilmiş. 

Biriciklik ödülünü kazanan şiirin dört dörtlüğü şöyle: 

"Hacı Bektaş Veli izinden giden
Bakar gözlere ders veren Veysel'im
Türkiye yolunda can feda eden 
Yarını bugünden gören Veysel'im...

Gönül gözün gördü bıraktın eser,
Yağmur dolu geldi çok verdi hasar
O bağında öten bülbüller susar
Dikeni gül diye deren Veysel'im

Anlattın toprağı sadik yar diye 
Topladın mahsulü aldın kâr diye 
Tabiatta bol bereket var diye 
Çalışıp kendini yoran Veysel'im

Her sözünde ilim bilim fen diyen
İnsanlığı kucaklayıp can diyen 
Dört kitabın kıblesi bir yön diyen
Hak diyerek saza vuran Veysel'im
...." 
(Kitabı isteme adresi şöyle: Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Hacıbektaş Nevşehir. 0 384 441 21 79)