3G den 4G ye geçiş planları yapılırken, " Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dünya 5G'yi konuşuyor 4G ile hiç zaman kaybetmeyelim 2 sene daha sabredelim direk 5 G'ye geçelim" diye söylemişti. Erdoğan; Direk 4G'ye geçersek Türkiye bilişim çöplüğüne dönüşür diye bir eleştiride bulunmuştu. Zaman kaybetmeme ve israf konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızla aynı fikirdeyim. Peki ne işe yarar bu 4,5G Cumhurbaşkanımızın dediği gibi neden 5G'ye geçmeyi beklemedik de arasını bulup 4.5G'de karar kıldık?

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına 4G yani 4'üncü Jenerasyon adı veriliyor. Türkiye'de 4G yerine LTE Advanced teknolojisi kullanılacağı için bu isim, 4G yerine 4.5G olarak yeniden tanımlandı. Yani 4G'nin biraz daha geliştirilmiş modeli diyebiliriz. Peki neden 5G'yi beklemeden 4.5G'ye geçiyoruz. Bu durum vatandaşa nasıl yansıyacak artıları eksileri nedir ? 4.5G ihalesi aslında 5G'yi de kapsıyordu. Yani katılımcılar, ihalede hem 4.5G hizmetleri, hem de 5G teknolojileri için gerekli izinlerin bedelini ödeyerek satın almış oldular. Bundan dolayı 5G için yeni bir ihale yapılmasına gerek kalmadı. Bu bağlamda bakıldığında Cumhurbaşkanımızın israf kaygısına çözüm bulunmuş gibi görünüyor.

4.5 G Nisan 2016 itibarıyla hizmete girecek. Heyecanlanıyoruz elbette, ama neden heyecanlandığımızı biliyor muyuz? Nedir bu 4.5G? Bize ne kazandıracak? 4.5G ile erişim hızı artınca bu durum internet paket fiyatlarına nasıl etki edecek?

4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. Bundan dolayı operatörler kullanıcıya yeni seçenekler sunmak durumda kalıyor. Zaten cep telefonlarımıza kampanya mesajları gelmeye başladı. Sim kartı 4.5 G'ye uyumsuz olanlar 7 Şubat Pazar gününe kadar kartlarını ücretsiz değiştirebiliyor. Operatörler kullanıcılarına 4.5G hizmetini sunmak için maliyet hesabı yaparak yeni pazarlama stratejileri geliştiriyorlar. Örneğin ücretsiz sim kart değişikliklerinde 4GB'a kadar hediye internet paketi verme teklifinde bulunabiliyor.

4.5 G ile bağlantı hızı ve görüntü kalitesi yükselecek...

Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hız vaat ediyor. Ancak 4.5G, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine çıkabiliyor. 4.5G bize 8GB bir filmi 6 dakikada yükleme şansı sunabiliyor. Günlük hayatımızda bugün kullandığımız 3G şebekeleri eğer yoğun değillerse 25Mbps'lik hıza çıkabiliyor. Ama bu hız asla kesin olarak tecrübe edilebilmiş değil. Yani 4.5G'nin de vaat ettiği hız aslında kağıt üzerinde bir rakam şimdilik. Nisan 2016'da kullanıma başladığımızda test edip hep birlikte göreceğiz.

Aslında bugün normal şartlar altında son derece yeterli olabilen 3G sistemi, web dolaşımlarında ve iletişimde işimizi görüyor. Özellikle görüntülü haberleşmede çok kullanışlı olan bu sistemde zaman zaman hat kesintileri, donma ve görüntü kalite seviyesinde düşüklük yaşanabiliyor. 4.5G ile görüntülü iletişim uygulamaları yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan sohbet etmemize imkan sağlayacak. Ayrıca büyük ve ağır dosyaları bulut tabanlı depolama sistemlerine indirip yüklerken son derece hızlı olduğu anlaşılacak.

Aksi bir durum olmazsa operatörler 1 Nisan 2016 itibarıyla bu hizmeti veriyor olacaklar. Ayrıca ihale şartlarına göre 4.5G hizmetini 2024 yılına kadar Türkiye nüfusunun yüzde 95'ine de ulaştırmak durumundalar. Kısaca gelecek seneden itibaren ilk önce pilot bölgelerde yani İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirlerde hizmete girecek 4.5G teknolojisi sonraki yıllarda yavaş yavaş ülke geneline yayılacak.

Peki  3G'ye ne olacak?

4.5G hizmete girince milyonlarca 3G kullanıcısı ne yapacak. Bu hizmet çöpe mi gidecek? Hayır 3G'de kalanlar bu hizmetten yararlanmaya devam edecekler. Aslında 3G kullananlar da bu durumdan karlı çıkacaklar. 4.5G frekansının servis vermesiyle beraber, 3G hizmetlerinin kapasitesi artacak. Kısaca 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G ile yaşanan sıkıntılarda göreceli olarak azalacak.

5G'ye ne zaman geçiyoruz...

5G'yi çok yakın bir zamanda kullanmayacağımıza kesin gözüyle bakabiliriz. Çünkü 2018'de testlerinin başlaması planlanıyor. 5G'nin dünya çapındaki kullanımı, 2020'de başlayarak yaygınlaşacak.