Üç tarafı denizlerle, dört tarafı betonla çevrili ülkemi "4 milyar fidan diktik, inanmazsanız sayın" diyerek ikna etmeye çalışan Başbakan Binali Yıldırım'a çevre mühendislerinden ve konunun uzmanlarından tepki gelince Orman ve Su İşleri Bakanlığı harekete geçmiş. Zira uzmanlara göre bu rakama ulaşılması için günde 30 bin fidanın 5 metre aralıklarla 100 bin metrekarelik alana dikilmesi lazım ki bu da Başbakan Yıldırım'ın "espritüel" kişiliği göz önüne alınırsa imkansız görünüyor. Sosyal medya ve bazı çevrelerde tartışma süredursun önceki gün kapıma bırakılan ince uzun bir zarftan bahsetmek istiyorum.

CUMHURBAŞKANINDAN MEKTUP VAR

Zarfın üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu olunca insan ister istemez çekinerek bakıyor. Bir hamleyle açmak yerine bu kalın zarfın içerisinde ne olduğunu düşünmeden edemiyor. Seçimle ilgili bildiriler... Külliye'nin tanıtımı... 2023 vizyonu... Hepsi teker teker akıldan geçiyor ve zarf usulca açılmaya başlanıyor ve hiç umulmadık bir broşürle karşılaşılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın broşürleri... Cumhurbaşkanlığı forsuyla gelen zarftan bu broşürün çıkması ilginç tabii. Ancak çok geçmeden yine Cumhurbaşkanlığı forsunun bulunduğu antetli kağıtta ailenin soyadına hitaben ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yazılmış mektubu görünce durum anlaşılıyor. Bu olsa olsa "Bakın ülkemizi 2023'e ormanlarıyla, sularıyla nasıl hazırlıyoruz" mektubudur diye düşünülüyor ki hakikaten insan yanılmıyor.

4 MİLYAR YETMEDİ 35 MİLYON DAHA

Mektupta 16 yıllık iktidar süresince ülkenin nasıl da 3.5 kat büyüdüğü, 2023'e nasıl hazırlanıldığı ve bu cennet vatanımızda nasıl çığır açan yatırımlar yapıldığı en kalbi selamlarla anlatılıyor. Broşürlerde ise hiçbir zaman sayamayacağımız ve takip edemeyeceğimiz bir sürü halk yararına yapılan yatırım vs.lerin istatistikleri... Zarfta bunlar dışında şimdiye kadar "dikilen" 4 milyar fidan yetmemiş olacak ki "daha yeşil bir Türkiye inşa etmek için" bir de fidan bulunuyor. Bir karaçam fidanı. Minik bir paket içerisinde yer alan fidanın dikimiyle, bakımıyla ilgili kısa bilgiler. Önce küçük bir saksıya, 1 yıl sonra da toprağa dikin gibi uyarılar bulunuyor. Zarfın içinden çıkanları dikkatlice inceledikten sonra ise benim aklıma şu sorular geliyor. 

PTT'YE PARAYI KİM ÖDEDİ?

35 milyon adrese gönderilen bu tohumlar "hangi toprağa" dikilecek? Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bu "sosyal sorumluluk projesinde" neden Cumhurbaşkanının mektubu var? Tohumlar nereden alındı? 35 milyon adet posta için PTT'ye ne kadar dağıtım parası ödendi? Ödendiyse masraf Orman Bakanlığı bütçesinden mi yoksa Cumhurbaşkanlığı Bütçesi'nden mi karşılandı? Ve en önemlisi bu 35 milyon zarf, iki kalın broşür, bir mektup ve fidanın içine koyulduğu küçük zarfları elde etmek için kaç ağaç kesildi?