Tarih boyunca Veba, Kolera, Rus gribi, İspanyol gribi v.b gibi birçok salgın hastalık dünyada milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Hatta dünya tarihinde insanlar savaşlardan çok salgın hastalıklardan öldü. Örneğin 1921- 1922 Kurtuluş savaşında çarpışmada ölenlerin sayısı 9 bin 167 iken salgın hastalığa yakalanıp ölenlerin sayısı 22 bin 690 olarak kayıtlara geçti. 1918 yılında ortaya çıkan İspanyol gribi, dünyada milyonlarca insana bulaştı ve 50 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu.

Son elli yılda birçok ölümcül virüs dünyaya tehlike saçtı insanlar yaşamını yitirdi.1967 yılında Almanya’nın Marburg ile Frankfurt kentinde ve Sırbistan’ın Belgrad kentinde bir grup laboratuvar çalışanı, virüs taşıyan bazı Afrika yeşil maymunları nedeniyle yeni bir tip hemorajik ateşe yakalandı. Tedavisi bulunmayan bu virüs son olarak 2014 yılında Uganda’da görüldü.

Yakın tarihte en ölümcül virüsler arasında “ Ebola “ virüsü yer alıyordu. İlk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edilen virüs, adını Kongo’daki bir nehirden alıyordu. Virüsün doğal kaynağının Afrika’daki meyve yarasaları olduğu söylendi. Korona Virüsünün de Çin’de diri diri pişirilip yenilen yarasalardan bulaştığı söylenmişti! Virüsün belirtileri arasında korona-virüs ile benzer belirtiler olduğunu görüyoruz. Şiddetli ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve baş ağrısı bulunuyor. Ayrıca ebolaya yakalanan kişilerin diş etlerinde kanamalar olduğu görülüyor. Ebolanın kuluçka süresi ise iki gün ila üç hafta arasında değişiyor. Bu ölümcül virüs nedeniyle Temmuz 2018’den bugüne kadar toplam 777 kişi öldü, virüsü taşıyan 380 kişi iyileşti.

Hantavirüs Kore savaşı sırasında keşfedilen böbrek sendromlu (HFRS) Hemorojik ateşe ve 1993’te ortaya çıkan Hantavirüs pulmoner sendromuna (HPS) neden olduğu biliniyor. Hantavirüsler, doğada çok sayıda tipi bulunan ve bunlardan bir kısmı insanlarda hastalık yapabilen virüslerdir. Hantavirüsün kaynağı doğadaki fare ve benzeri küçük kemirgenlerdir.

Lassa, Batı Afrika'da Mastomys natalensis adı verilen bir fare türü tarafından taşınıyor. Akut viral bir hastalık olan Lassa ateşi, ilk olarak Nijerya'nın Lassa bölgesinde görüldü. Ebola virüsü ile aynı aileden olan bu virüs, hayvanlardan insanlara geçebiliyor.

En korkunç virüslerden biri olan kuduz ise; merkezi sinir sistemini ağır şekilde tutan viral bir hastalık. Bu hastalık da hayvanlardan insanlara geçebiliyor. Hastalıklı hayvan tarafından ısırıldıktan sonra kas dokusuna giren virüs, önce kas dokusu içinde çoğalıyor. Daha sonra periferik sinirler aracılığıyla merkezi sinir sistemine ve oradan hızla beyne ulaşıyor. Ancak kuduzun aşısı bulunuyor.

Variola Virüsü Çiçek hastalığına neden olan virüs, binlerce yıl boyunca dünya çapında yüz milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Çiçek hastalığı tarihteki en ölümcül virüsler arasında yer alıyordu. Ancak nihayetinde çiçek hastalığının aşısı geliştirildi.

Dang virüsü, Bu virüs Dang hummasına neden olur. Bu virüs sivrisineklerden bulaşır. Virüs, çok şiddetli ağrıya, yüksek ateşe ve iç kanamaya neden olabilir. Dang humması, az sayıda insanda hayati risk haline gelebilir. Virüs tedavi edilebilir ve bulaşıcı değildir. Ancak henüz virüs için bir aşı geliştirilebilmiş değil.

Tabi ki sürekli hayatımızın içinde olan grip ise yıllardır karşılaştığımız ve birlikte yaşadığımız bir virüs ancak tamamen tedavi edilebilen bir virüs değil. Çünkü antibiyotikler virüs üzerinde etkili değil. Bunun yanı sıra 1918'deki İspanyol gribi insanlık tarihinin en kötü salgınlarından biriydi. Ölümcül bir virüs olan İspanyol gribi, dünya nüfusunun yüzde 20 ila 40'ını enfekte etti. Sadece iki yıl içinde 50 milyon insanın ölümüne neden oldu Ancak grip virüsü süreli mutasyona uğradığı için farklı şekillerde hayatımıza girdi. 2009 yılında H1N1 domuz gribi dünya çapında on binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Yakın tarihte yine Sars, Kuş Gribi gibi hastalıklarda insan hayatını tehdit etti ölümlere neden oldu.

Dünya sağlık örgütü korona virüsünü “ Küresel Pandemi ” olarak sınıflandırdı. Tarihte veba, kolera, İspanyol gribi gibi milyonlarca insanın hayatına son veren salgın virüs örnekleri dururken, 21. yüzyılın vebası olma yolunda hızla ilerleyen Korona Virüsünü ( Covid-19 ) çok ciddiye almalıyız! Tarihte tedavileri bulunamayan birçok hastalık bir şekilde son buldu. Korona Virüsü aşısı için çalışmalar devam ediyor, yakın zamanda aşısı bulunacak, bu hastalıkta son bulacaktır. Önemli olan aşı bulunana kadar bu virüsün daha fazla yayılmasını engellemektir. Bize bir şey olmaz hayat devam ediyor! Avrupalı taharet musluğu kullanmıyor onlar zaten pis! Ben abdestimi alır çıkarım dışarı demeyelim! Devletimizin yaptığı açıklamalara harfiyen uyalım, sokağa çıkmamamız gerekiyorsa evde oturalım, çıkmayalım!

Kasım 2019 ‘da Çin ‘in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni korona virüs (Covid-19) şuana kadar binlerce insanı öldürdü, her geçen gün yüzlerce ölüm haberleri geliyor sayı katlanıyor ! Virüs tanısı konulan binlerce insan tedavi altında yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye’de 11 Mart 2020 Çarşamba günü Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ilk vakayı açıkladıktan sonra işin ciddiyetine varabildik. Ülkemizde vaka sayısı her geçen gün artıyor! Buradan sayı vermeyeceğim zaten resmi kaynaklardan ulaşabiliyorsunuz.

Türkiye’de okullar tatil edildi, yurt dışından gelenler 14 gün karantina altına alınıyor, Umreden gelenler için öğrenci yurtları boşaltıldı, umreciler yurtlarda karantina altına alındı, sınır kapıları kontrol altına alındı, İçişleri bakanlığından 81 ilin valiliklerine gönderilen ek genelge ile umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet yürüten, Tiyatro, Sinema, Gösteri Merkezi, Konser Salonu, Nişan/Düğün Salonu, Çalgılı/ Müzikli Lokanta/ Kafe / Gazino, Birahane, Taverna, Kahvehane, Kafeterya, Kır Bahçesi, Nargile Salonu, İnternet Kafeler, her türlü oyun salonları, kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve Lokanta içindekiler dahil), Çay Bahçeleri, Dernek Lokalleri, Lunaparklar, Yüzme Havuzları, Hamam, Sauna, Kaplıca, Masaj Salonu, SPA ve Spor Merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu.

Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından Camilerde cemaatle toplu namaz, Cuma namazı kılınmaması yönünde karar alındı. Camiler açık kalacak dileyen bireysel ibadetini yapacak. Toplu ibadet yapmak isteyenler görevliler tarafından uyarılacak. Devletimiz tarafından alınan bu kararlar yerinde ve zamanında alınan kararlar bu bağlamda tebrik ediyorum.

UEFA Haziran’da yapılacak 2020 Avrupa Futbol Şampiyonasını 2021 Haziranına erteledi. Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi maçları ertelendi. Ancak Türkiye Futbol Federasyonu seyircisiz oynama kararı aldı ve bu kararında ısrar ediyor!!! Futbolcular, teknik kadrolar bu durumdan rahatsız. Trabzonsporlu futbolcu Obi Mikel bu şartlarda futbol oynamayacağı kulübüne bildirince sözleşmesi karşılıklı olarak feshedildi. Özellikle diğer yabancı futbolculardan da bu tavır gelebilir, Kulüplerin kadroları ağırlıklı yabancı uyruklu futbolculardan oluşuyor. Bu bağlamda; yabancı futbolcular toplu halde maçlara çıkmama kararı alırsa lig zaruri olarak ertelenebilir! Türkiye Futbol Federasyonun acil toplanıp ligleri ertelemesi gerekiyor! Gerekirse Avrupa Liglerinin bir kısmında uygulanan birinci sıradaki takım şampiyon ilan edilebilir!!!  

Evinde kal Türkiye !!!

“Evinde kal Türkiye “ sloganı ile şuan için zorunlu olmasa da ülkede bir olağan üstü hal durumu ortaya çıktı. Devletimiz şimdiye kadar krizi iyi yönetti umarım bundan sonrada aynı titizlikle ve kararlılıkla yürütmeye devam eder. Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız kısacası devletimiz kriz yönetimini başarıyla sürdürüyor.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yapılan Koronavirüs değerlendirme toplantısında bazı kararlar alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ulusa sesleniş toplantısında halka duyurulan kararlar esnafı, vatandaşı, sanayiciyi ilgilendiren ticari önlemler içeriyor. 15 maddeden oluşan önlemler esnafın, emeklinin, sanayicinin, işverenin yüzünü bir nebze olsun güldürdü ancak Korona virüsü tehdidi altında çalışmak zorunda olan vatandaş daha çok sağlık açısından alınacak önlemlere kilitlenmişti! Mesela üretime direk etkisi olmayan, çalışanların evlerinde çalışmalarına devam etmeleri geçici süreliğine idari izinli sayılmaları bekleniyordu, böyle bir karar alınmadı!

Her şeye rağmen hayat devam ediyor, tüm sağlık çalışanlarımız, emniyet güçlerimiz canla başla çalışıyor. Vatandaşın sağlığı için emniyeti için kendi canlarını tehlikeye atıyorlar. Bu süreçte biz vatandaşlara önemli görevler düşüyor! Öncelikle panik yapmayacağız! kişisel hijyen kurallarına uyacağız! Sağlık Bakanlığının yayınladığı 14 kurala mutlaka riayet edeceğiz! Yaşlılarımız kriz kontrol altına alınana kadar evlerinden çıkmayacak! Zaruri olmadığı müddetçe tüm vatandaşlarımız evden çıkmamaya dikkat edecek! Sosyal medyada milleti korkuya, endişeye sevk edecek paylaşımlar yapmayacağız! Sadece devletin yaptığı resmi açıklamaları dikkate alacağız!

Avrupa ülkeleri özellikle İtalya krizi iyi yönetemedi salgın tüm ülkeye hızlı bir şekilde yayıldı binlerce insan hayatını kaybetti. Avrupa’da tehlike her geçen gün artarak devam ediyor. Komşumuz İran’da durum farksız değil, Korona virüsünün yayıldığı Çin’de durum kontrol altına alındı bu hafta ilk defa ülke içinden bir vaka haberi gelmedi. Çin’de yüzler gülmeye başladı artık yaşam normale dönmeye başladı. Umarım devlet ve millet olarak bu sınavı başarıyla atlatırız ve hayatımıza kaldığımız yerden daha güçlü olarak devam ederiz.

Haydi Türkiyem “Sorun küresel, Mücadele Ulusal”