Geçtiğimiz hafta körfezdeki İslam ülkelerinin teröre destek sağlıyor bahanesiyle Katar'ı ablukaya almasını konuşmuştuk. ABD Başkanı Donald Trump'ın kristal kürede Katar'ı göstermesi üzerine körfezdeki İslam ülkeleri bir diğer İslam ülkesi olan Katar'a bu hamleyi yapmıştı. Ancak geçen hafta Katar dışişleri Bakanının açıklamalarına dayanarak ben bu krizin çok fazla sürmeyeceğini belirtmiştim. Evet kriz çözüldü krizi çıkaran ABD krizi çözdü!!! Nasıl yani diyeceksiniz bunun için söylenecek çok söz var ancak en doğrusu " Para her kapıyı açar" sözü olur sanırım.

Körfez ülkeleri tarafından dışlanan Katar, ABD ile 12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçağı alımı konusunda anlaşmaya vardı. Katar Savunma Bakanlığı,12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzalandığını duyurdu. Söz konusu anlaşma neticesinde ABD'de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlanacağı söyleniyor. Yani ABD bir haftada 12 milyar dolar kazanırken 60 bin vatandaşına da istihdam sağlamış oldu kârlı iş buna deniyor herhalde.
Katar hani teröre destek veriyordu Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye ile ABD Savunma Bakanı Jim Mattis' Washington'da bir araya gelerek şu açıklamayı yaptılar. İki ülke arasında yapılan bu anlaşmanın "bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağını düşünüyoruz. Halbuki ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta Katar krizi sonrası şu tweet'i atmıştı." Ortadoğu ziyaretimde, radikal ideolojilerin artık finanse edilemeyeceğini söyledim. Liderler Katar'ı işaret etti, bakın!" Yani ABD diyor ki senin teröristliğin bana para kazandırana kadar ver parayı seni dünyanın barış elçisi yapayım.

Nüfusu küçük ama dünyanın en zengin ülkesi olan Katar'ın Dışişleri Bakanı Al Thani aslında bu anlaşmayı geçen hafta ilan etmişti. Bende Katar Dışişleri Bakanının açıklamasına istinaden bu krizin fazla sürmeyeceğini iddia etmiştim. Neydi o açıklama bir hatırlayalım. Al Thani, "İlerlemeci ve modern ülkesinin, diplomasiye ve Orta Doğu'da barışı güçlendirmeye inandığını söyleyerek, biz burada süper güç değiliz meseleleri çatışmayla çözmeye de inanmıyoruz."

Bu açıklama ABD'ye 12 milyar dolar kazandırdı "Bonus" olarak ta 60 bin ABD'liye iş imkanı sağladı. Ne diyelim " 12 Milyar dolar krizi söker atar"