Euro 2016' ya kötü bir başlangıç yaptık aslında ilk bakıldığında 1-0'lık netice hezimet ya da çok kötü sonuç değil gibi görülüyor. Ancak ortaya konan futbol koca maçta rakip takımın sahasında pozisyon üretememek Ozan Tufan'ın kafa vuruşu haricinde bizi heyecanlandıracak bir pozisyonun dahi olmaması hezimeti özetliyordu diyebilirim. Peki ne olacak nasıl düzelecek gruptan çıkabilir miyiz? Tabii ki şansımız devam ediyor Euro 1996'da ilk defa uygulanan 16 takım kontenjanından şampiyonaya nasıl katıldıysak. Euro 2016 elemelerinde ilk defa uygulanan 24 takım uygulamasıyla son anda en iyi üçüncü olarak şampiyonaya nasıl gittiysek. Şampiyonadaki grubumuzdan da en kötü ihtimalle üçüncü olarak çıkabiliriz.

Bugün çok önemli bir karşılaşmaya çıkıyoruz öncelikle A Milli Futbol takımımıza başarılar diliyorum. İlk maçı unuttuk bu akşam Türk milleti olarak sahada mücadele eden kazanmak için her şeyini ortaya koyan 11 aslan yürekli futbolcu bekliyoruz. Sonuçta yeneriz, yeniliriz ancak A Milli futbolcularımızın bu mücadeleyi sahada göstermesi Türk Milletine boyunlarının borcudur diye düşünüyorum.

Milli takım olabilmek...

Euro 2016 elemelerine kötü bir başlangıç yapmıştık Gökhan Töre, Hakan Çalhanoğlu ve Ömer Toprak arasında yaşanan kavganın olumsuz etkileri A Milli Takımımızın geriye düşmesine neden olmuştu. Ardından Volkan Demirel'in Kazakistan maçında sahayı terk etmesi olayı milli takımı darmadağın etmişti. Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu ve milli takımlar teknik koordinatörü Fatih Terim eleme maçlarının ikinci yarısında önemli bir projeye imza atarak bu olumsuz tabloyu lehimize çevirmişlerdi. Konya'da oynanan Letonya maçıyla birlikte bir milli takım seyircisi oluşturuldu. Bu hava futbolculara da yansıdı ve peş peşe gelen olumlu neticelerle bir mucizeyi gerçekleştirerek şampiyonaya katılmaya hak kazandık. Aslında başarının sırrı tamda burada "Milli takım olabilmek" biz bunu sağladığımızda başarı zaten geliyor.

Neden olmasın...

İspanya ilk maçında Çek Cumhuriyetini 87. dakikada Pique'nin golüyle 1-0 yenmeyi başardı. İspanya grubun tartışmasız en iyi takımı 1-0'lık skor aldatmasın boğalar birçok pozisyona girmesine rağmen maçı son dakikada koparabildiler ancak 90+2'de Vlademir Darida'nın net pozisyonu kaleye girse İspanya üstün oyununa rağmen galip gelemeyecekti.

Çek Cumhuriyeti İspanya'dan 87 dakika gol yemiyorsa bizde yapabiliriz. Bunun için ilk maçtan gerekli dersler alınmıştır diye düşünüyorum. Fatih Terim'de bu akşam kadroda ciddi değişikliklere gideceğinin sinyali verdi. Özellikle defans hattındaki ikili stoper tercihi çok önemli. Mehmet Topal hafta içi idmanda sakatlanmıştı eğer bu akşam oynamasına engel bir durum yoksa asıl görev yerine ön liberoya çekilip takıma daha fazla katkıda bulunması sağlanabilir ve onun yerine form grafiği düşük olsa da o mevkiinin adamı olan Semih Kaya ile oyuna başlamak doğru bir karar olabilir diye düşünüyorum.

Semih Kaya uluslararası tecrübeye sahip bir futbolcu bu nedenle tercih edilebilir yanında Ahmet Çalık stoper olarak oynayabilir ancak ben yine de tecrübesinden dolayı Hakan Balta'nın Semih Kaya'nın yanında iyi bir ikili olacağı kanaatindeyim. Hakan Balta'yı daha çok sol bek olarak izlemiş olsak ta Manisaspor' da stoper mevkiinde oynamış ardından son dönemde Galatasaray'da Semih Kaya ile burada görev yapmış olmasından dolayı doğru tercih olacağını düşünüyorum. Orta sahada alternatif çok fazla ancak ilk maçta özellikle Arda Turan ve Hakan Çalhanoğlu kendilerinden beklenilen oyunu sahaya yansıtamadılar. Arda Turan çok kötü oynasa da İspanya maçında bence mutlaka sahada olmalıdır. İspanyol futbolunu iyi bilen La Liga' nın en büyük takımlarından Barcelona'da forma giyen Ardanın tecrübesiyle, yeteneğiyle her an skoru değiştirebilecek özelliği ve mücadeleci yönü İspanya karşısında önemli bir koz olacaktır. Arda uzun zamandır formsuz ancak özellikle bu maçta ona çok ihtiyacımız olacak.

Hırvatistan maçında Oğuzhan yalnız kaldı diğer futbolcuların form düşüklüğü onun oyununu olumsuz etkiledi. Oğuzhan'ında ilk 11 tercihinde sahada olması gerektiğini düşünüyorum. İlk maçta rakip kaleye gitmekte zorlandık kalemizde de birçok pozisyon verdik. Bu akşam benim gönlümden geçen bir ilk onbir var bakalım Fatih hocanın sahaya süreceği takımla ne kadar örtüşecek akşam göreceğiz. Kalede Volkan Babacan, defansın sağında sakatlığı düzelirse Gökhan Gönül, Semih Kaya, Hakan Balta sol bekte Caner Erkin, önlerinde Mehmet Topal ortada Selçuk kanatlarda Volkan Şen, Arda önlerinde Oğuzhan ileride Burak Yılmaz. Hakan Çalhanoğlu, Emre Mor ve Cenk Tosun ise oyunun durumuna göre sahaya sürülebilir. A Milli takımımızın sahaya çıkacak kadrosunu tabi ki Fatih hoca belirleyecek biz sadece ilk maçta gördüğümüz eksik yönleri dışarıdan bir göz olarak analiz yapıyor görüşlerimizi aktarıyoruz. Umarım bu akşam beklentilerimizi karşılayan " Milli takımı" sahada izleriz.